Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Nagy változtatásokra készül a kormány az iskolákban

A kormány rendeletben fogja meghatározni, hogy mit vihetnek be a gyermekek az oktatási intézményekbe.

A köznevelési törvény módosításával egységes szabályozást hozna létre az iskolákba be nem vihető, illetve bevihető, de korlátozottan használható tárgyakra vonatkozóan a kormány – ezzel többek között megteremtik a lehetőségét a mobiltelefon iskolai használatának korlátozására.

A hétfőn, a választás másnapján megjelent törvényjavaslat elfogadása esetén a kormány rendeletben fogja meghatározni azon tárgyak körét, amelyet „a tanuló a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogra, az egészséghez való jogra, az oktatás zavartalanságának biztosítására, valamint a köz érdekére, közbiztonságra tekintettel” a nevelési-oktatási intézménybe nem vihet be, egész pontosan ezeket az eszközöket megőrzőben, öltözőben lesznek kötelesek elhelyezni.

A törvényjavaslat indoklása szerint az iskolákban a közelmúltban a társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek történtek a tanárokkal, illetve a diákokkal szemben. Ezek a verbális, vizuális, illetve fizikai támadások az online és az offline térben egyaránt előfordultak.

A tervezet szerint

a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a diák csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.

Az indoklás külön kitér a mobiltelefonra, a jogalkotó pontosan így fogalmaz ezzel kapcsolatban: „az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet.

A törvényjavaslat benyújtásával tehát a kormány megteremtette a lehetőségét a telefon iskolai használatának korlátozására, a pontos részletek azonban később fognak kiderülni, várhatóan kormányrendelet formájában, és akkor fény derülhet arra, hogy az egyes iskoláknak milyen felhatalmazásaik lehetnek akár a diákok okostelefon-használatának korlátozására, tiltására.

Az ügy egyébként nem teljesen előzmények nélküli Magyarországon, pár hónappal ezelőtt ugyanis szóba került a Belügyminisztériumnál is a téma. Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkárának tavaly októberi megszólalása alapján bár arra lehetett következtetni, hogy itthon nem várható radikális változtatás, de a BM hozzátette: a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra.

A teljes tiltást egyébként a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter nem szorgalmazná, elmondva: „Az eszközök így vagy úgy, de mindenképp bejutnak az intézményekbe, a zéró tolerancia helyett inkább az optimális használatra kellene törekedni.

portfolio.hu

fotó: istock

További híreink