Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Nagyot haraptak a külföldiek a magyar ingatlanpiacba

Kapva kaptak a befektetők a forint leértékelődésén. Íme, a kedvenc országrészeik, kerületeik.

Jelentősen nőtt, vidéken egy év alatt megduplázódott a külföldi lakásvásárlók aránya. A külföldi vásárlók aránya a hazai lakáspiacon az előző év azonos időszaki 3,3 százalékról 2022 második negyedévében 6,1 százalékra emelkedett országosan, mely már meghaladja a koronavírus-járvány előtti időszak 4–5 százalékos szintjét is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséből.

A lakáspiaci tranzakciók közel 80 százalékát adó vidéki településeken ugyanezen időszak alatt megduplázódott, 2,8 százalékról 5,7 százalékra emelkedett a külföldi vásárlók aránya, ez vidéken kiugróan magas szintet jelent az utóbbi évekkel összevetve.

A külföldiek vásárlásainak aránya legnagyobb mértékben a nyugat-dunántúli régióban nőtt, egyben itt is a legmagasabb, 13,3 százalékos. A második negyedévben már az összes, Magyarországon lakást vásárló külföldi állampolgár több mint negyede a Nyugat-Dunántúlon vásárolt.

A fővárosban elsősorban a pesti belső kerületekben volt tapasztalható jelentős emelkedés, itt 10,9 százalékról 15,2 százalékra nőtt a külföldi vásárlók aránya a vizs gált időszakban, ez az érték azonban még mindig elmarad a járvány előtti években tapasztalt, 20 százalék körüli szinttől.

A budai hegyvidéki kerületekben enyhe emelkedést követően 4,7 százalékot ért el, az egyéb, városközponton kívül eső budapesti kerületekben pedig 3,6 százalékon lényegében stagnált a külföldiek aránya a vásárlók között.

Az MNB összeállítása szerint a külföldi vevők arányában tapasztalt hirtelen növekedés egy lehetséges oka lehet a hazai fizetőeszköz orosz–ukrán háború februári kitörését követő leértékelődése. Ez kedvező vásárlási lehetőséget biztosíthatott az idegen devizában megtakarító vevőknek, akik így az eddig jellemzőhöz hasonló számban jelentek meg a piacon, miközben a belföldiek adásvételszáma lényegesen visszaesett.

Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

forrás infostart.hu

További híreink