Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Nem legfeljebb, hanem legalább! – Lehet 18 foknál melegebb az iskolákban

Tisztázott a kormány egy hatalmas félreértést: az iskolákban nem legfeljebb, hanem legalább 18-20 foknak kell lennie a fűtési szezonban az energiaválság idején.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a szombati Kormányinfón a legalább szót használta, amikor bejelentette, hogy az energiaválság miatt csökkenteni fogják a hőmérsékletet az általános iskolákban és a gimnáziumokban. „A javaslat az, hogy az általános iskolákban legalább 20 fok legyen a hőmérséklet. A 18 fok csak gimnáziumra érvényes. Ez a javaslat, de a kormány valószínűleg ezt a javasolta el fogja fogadni” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A fentiek ellenére, a miniszteri nyilatkozat után megjelent kormányrendeletet mindenki úgy értelmezte, hogy az általános iskolákban legfeljebb 20, a gimnáziumokban pedig 18 fok lehet a fűtési szezonban. A kormány az ATV híradójának küldött válaszában azonban tisztázta a félreértést: „Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogszabály nem azt tartalmazza, hogy a köznevelési intézményekben legfeljebb 18-20 fok legyen, hanem azt, hogy legalább ennyinek kell lennie. Szigorúbb hőmérséklet-korlátozás csak az állami közintézményekben, például a minisztériumokban van elrendelve” – írta a kabinet.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 20, illetve 18 fok fölé merik majd csavarni a fűtőtesteket az oktatási intézményekben. Egyelőre az sem világos, hogy mi lesz azokban az iskolákban, ahol 14 év alattiak és felettiek is járnak.

Póta György gyermekorvos szerint egyébként egy középiskolás már nem fog megbetegedni, ha 18 fokban tanul. Tanácsa szerint rá kell készülni ruhával, mozgással. „Azt, hogy tömeges és súlyos tüdőgyulladások lennének azért az iskolában, mert 18 fokban tanítanak, kizártnak tartom” – mondta.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint azonban minden iskolában 20 foknak kellene lennie. Ez garantálná, hogy biztonságos környezetben tudják fogadni, illetve délelőtt, délután foglalkoztatni a diákokat.

A tanulók ugyancsak keveslik az előírt hőfokot. Az ADOM Diákmozgalom aláírásokat gyűjt és tüntetést szervez az intézkedés miatt.

Nyitókép: Jetta Productions/Getty Images

forrás – infostart.hu

További híreink