Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Nők millióinak életét megkeserítő betegségre kínálhat hamarosan gyógyszert a Richter

A reprodukciós korban lévő nők mintegy 10%-át érinti endometriózis.

A Richter Gedeon, valamint a Sumitomo Pharma America és a Sumitomo Pharma Switzerland ma bejelentették, hogy az Európai Gyógyszerügynökség Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága pozitív véleményt adott ki a RYEQO készítmény törzskönyvének változtatási kérelmére vonatkozóan, az endometriózis tüneti kezelésére olyan nőknél, akik korábban endometriózis gyógyszeres vagy sebészi kezelésében részesültek.

Az Európai Bizottság a javaslat áttekintése után várhatóan a következő hónapokban hoz végleges döntést a törzskönyvi kérelem jóváhagyásáról. A döntés az Európai Gazdasági Térség összes tagállamában érvényes lesz.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2021 júliusában hagyta jóvá a RYEQO-t méhmiómák középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére.

A változtatási kérelmet két, 24 hetes, nemzetközi klinikai vizsgálat (SPIRIT 1 és SPIRIT 2) támasztja alá, amelyekben több mint 1200, endometriózishoz társuló, középsúlyos és súlyos fájdalomtól szenvedő nő vett részt, továbbá egy 80 hetes nyílt kiterjesztett vizsgálat, ami a RYEQO hosszútávú hatásait mérte fel. Ezek az adatok a RYEQO közel kétéves időszak alatt felgyűlt hatásossági és gyógyszerbiztonsági információit összesítik.

„Innovatív kulcstermékeink terápiás felhasználási körének szélesítése is azt a folyamatos igyekezetünket bizonyítja, amivel vezető gyógyszeripari vállalattá kívánunk válni a női egészségügy területén” – mondta Turek Péter, a Richter Gedeon Nőgyógyászati Üzletágának globális vezetője.

A reprodukciós korban lévő nők mintegy 10%-át érinti endometriózis – tette hozzá közleményében a Richter.

A nőgyógyászat a Richter egyik stratégiai üzletága. A RYEQO bevétele 2023 első félévében közel három és félszeresére emelkedett az előző év azonos időszakához képest, 2,4 milliárd forint bevétele volt a készítményből a Richternek, ami a teljes árbevétel 0,6 százalékát adta.

A Richter árfolyama 0,4 százalékos pluszban áll ma, idén 11 százalékkal értékelődött fel, amivel alulteljesítő a BUX indexhez képest.

portfolio.hu

További híreink