Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Októberig nem vehetik át hivatalukat az új polgármesterek

A távozók pedig nem szórhatják a pénzt.

A 2019 októberében, illetve az időközi választásokon megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az Alaptörvény értelmében októberig tart, a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit 2024. október elseje után tizenöt napon belül kell összehívni. A június 9-én megválasztott polgármesterek is csak októberben léphetnek hivatalba, kivéve azokon a településeken, amelyeknek nem volt polgármesterük. Ezeken a településeken a vasárnap megválasztott polgármester az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően azonnal hivatalba lép.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az InfoRádióban elmondta: váltás esetén a polgármesterek közötti átadás-átvételnek október elsejétől kell megvalósulnia, amely után az új képviselő-testület alakuló ülését is meg lehet már tartani. A megválasztott polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek pedig esküt kell tenniük, illetve meg kell határozniuk a szervezeti és működési szabályzatot.

Schmidt Jenő hangsúlyozta: egészen addig a jelenlegi polgármesterek és képviselők döntenek az adott település ügyeiről, a közeljövő feladatairól. Kiemelte, hogy a jogszabály szerint az önkormányzatok nem léphetik túl a meghatározott költségvetési keretet, illetve nem hozhatnak a következő éveket döntően befolyásoló döntéseket sem, vagyis megfogalmazása szerint nincs alapjuk azoknak a félelmeknek, melyek szerint a távozó településvezetők pénzszórásba kezdhetnek.

A TÖOSZ elnöke hozzátette: törvényi előírás van arra is, ha a választáson alulmaradó polgármester nem akarja ellátni a hivatalát az októberig hátralévő időben. Ebben az esetben a helyi önkormányzat jegyzője, vagy ha ő nem vállalja, akkor egy kormánymegbízott válik az ügyvivővé, neki kell aláírnia a határozatokat is a polgármester helyett.

Schmidt Jenő úgy véli, a két-három hónapos köztes idő éppen elég arra, hogy minden folyamatban lévő ügyet le lehessen zárni vagy át lehessen adni a következő polgármesternek. Mint fogalmazott, „nagy probléma nem lehet”, október elsejétől minden gond nélkül végbemehet az átadás-átvétel az érintett településeken.

Ugyanakkor azokon a helyeken is lesz teendő október elsején, ahol újraválasztották az eddigi polgármestert.

Az adott ciklust ugyanis le kell zárni, az illetékeseknek beszámolókat kell készíteniük – akkor is, ha az összes eddigi képviselő újra bizalmat kapott a választópolgároktól, és változatlan összetételben folytathatja működését a testület. Ebben az esetben is új szervezeti és működési szabályzatot kell alkotni, ami mindenhol kötelező. Az új képviselő-testület csak ennek meglétével válik határozatképessé.

A kerületek, települések, városok lakói tehát szeptember végéig még a csaknem öt éve megválasztott polgármesterükhöz, illetve helyi képviselőjükhöz fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal.

infostart.hu

Nyitókép: Wasan Tita/Getty Images

További híreink