Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 03. Vasárnap, Kornél, Soma

Olcsó otthoni Covid-tesztet fejlesztettek, ugyanolyan pontosnak tűnik, mint a PCR

Amerikai kutatók új tesztkészüléket fejlesztettek: a koronavírus kimutatására szolgáló, otthon is összerakható eszköz lelkét egy mobiltelefon és egy alkalmazás jelenti.

Sok helyen, köztük az Egyesült Államokban sem könnyű PCR-teszthez jutni, így a páciens előtt kétféle lehetőség áll: vagy megvárja az orvosi segítséget vagy vásárol egy otthon is használható, ám nem annyira pontos eszközt. Ebből a problémából indultak ki amerikai kutatók is, akik egy érdekes, de olcsó berendezést készítettek – kimondottan otthoni koronavírusteszteléshez.

A smaRT-LAMP nevű rendszer több kisebb elem együttműködését jelenti, de mivel nem igényel orvosi/laboratóriumi körülményeket, viszonylag könnyen összeállítható. A berendezés egyik legfontosabb része egy kis felület – erre kell ráhelyezni a begyűjtött nyálmintát, amelyet ezután egy speciális oldatba raknak.

A két komponens ezt követően bekerülhet az akár kartondobozokból is összeállított vizsgálóba, amelyhez további három elem tartozik: egy LED-lámpa és egy okostelefon, illetve az arra elkészített alkalmazás, a Bacticount. Az ellenőrzés folyamatát a telefon kamerája végzi, és elsősorban színelváltozások után kutat – írta erről a Gizmodo.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem kutatói, akik a berendezést készítették, úgy számoltak, hogy a műszer kiépítése egy 100 dolláros (vagyis durván 32 ezer forintos) beruházást igényel. Utána viszont minden elvégzett teszt darabára 7 dollárra, azaz nagyjából 2200 forintra jön ki. Feltétel persze az is, hogy az illető rendelkezzen mobiltelefonnal, ez ma már azonban egyáltalán nem lehetetlen. A fejlesztést egyelőre Samsung Galaxy S9-essel tesztelték – annak különleges kamerarendszerét használván –, de dolgoznak azon, hogy más mobilokkal is kompatibilis legyen.

Ami a pontosságot illeti: a kutatók állították, hogy a berendezés a hagyományos PCR-vizsgálatokhoz hasonló megbízhatóságot nyújt, igaz, a gyakorlatban eddig mindössze 50 emberen próbálták ki.

Forrás: hvg.hu