Üzleti élet felsőfokon
2023. Február 08. Szerda, Aranka

Olyan mint a részegség, mégsem büntetik

Azt a törvény tiltja, hogy alkohol, vagy más, tudatmódosító szer hatása alatt vezessünk. De van olyan állapot is, ami szinte ugyanilyen, még sem büntetik.

2008 óta egyetlen korty alkoholos italt sem ihat meg Magyarországon az, aki utána a volán mögé ül – emlékeztet a vezess.hu

Az alkoholtól lassulnak a reflexeink, zavarosabbá válik a gondolkodásunk és romlik a tájékozódási, illetve egyensúlyozási képességünk – ezek mind-mind olyan funkciók, amelyek fontosak a vezetéshez. Mindemellett a pia álmosít is, ami újabb veszélyforrást jelent.

Hasonló tüneteket azonban nem csak az alkohol, vagy egyéb, tudatmódosító szerek okozhatnak, amelyeket tilt a törvény. Az is elég, ha nem pihenjük ki magunkat, nem alszunk eleget, és máris hasonlóan veszélyesek lehetünk magunkra, illetve a közlekedés többi résztvevőjére, mint az ittas sofőrök. Nagy fokú fáradtság esetén az ember akár úgy is érezheti magát, mint aki ivott, mert úgy hathat mindez az emberre, mintha a vérében 1 ezreléknyi véralkohol lenne.

Bizonyított tény, hogy több mint hatszor nagyobb eséllyel szenvednek balesetet azok, akik fáradtan ülnek a volán mögé. A súlyos sérüléssel vagy halállal végződő incidensek veszélye pedig 50 százalékkal nagyobb az ilyen esetekben. Az Egyesült Királyságban például a 66 milliós lakosság közel negyede, 16 millió fő szenved alvásproblémáktól, és a statisztikák szerint a karambolok 20 százalékában, a halálos baleseteknek pedig a 25 százalékában játszik közre a fáradtság.

A kevés vagy rossz alvás következményeit nem is biztos, hogy elsőre észreveszik az emberek, de ha nem változtatnak, előbb vagy utóbb megérzik, ha hiányzik az életükből a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Meglehet, hogy eleinte még gond nélkül elvannak, mert továbbra is jól teljesítenek a munkahelyükön, sőt bírják a fizikai megterhelést is, ám ez hosszú távon nem lesz fenntartható: az evolúció úgy „tervezte” az embert, hogy életének harmadát pihenéssel, alvással töltse.

Alvásminőségünk általános javítása fontos feladat lehet mindenki számára: több időt kell szánnunk az alvásra és meg kell teremtenünk a nyugodt pihenéshez szükséges és ideális körülményeket. Ha ez megvan, kevesebb rossz éjszakában lehet részünk, és ha be is csúszik egy, nem fogjuk hosszú távon nyögni az utóhatásait.

Nyitókép: dragana991/Getty Images

forrás infostart.hu