Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

Összecsaptak az izraeli katonákkal, három palesztin harcos meghalt

Legkevesebb három palesztin vesztette életét éjjel az izraeli hadsereg ciszjordániai éjszakai razziáján kitört tűzharcban – jelentette a helyi média hétfő reggel.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a halottak mellett többen súlyosan megsebesültek a Nablusz mellett, attól keletre található Balata menekülttáborban kitört fegyveres összetűzésben.

A palesztinok beszámolói szerint a harminc éves Fathi Rizek, a 24 éves Abdullah Abu Hamdan és a 34 éves Mohammed Zeiton vesztette életét az összecsapásban. Az izraeli hadsereg fegyverek után kutatott a razzián, és többek közt felrobbantott egy robbanóanyag-laboratóriumot, elkobzott különböző lőfegyvereket és letartóztatott öt palesztint. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja bejelentette, hogy az ő harcosaik vettek részt az izraeli katonákkal folytatott tűzharcban,

s az egyik halott bizonyosan az ő szervezetükhöz tartozott. A katonák a menekülttáborban 25 házat kutattak át.

A palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg mesterlövészeket helyezett el házak tetején, akik megakadályozták a mentők bejutását, a sebesültek elszállítását. A több mint kétszáz katona és hetven katonai jármű segítségével végrehajtott akcióban felrobbantottak három üres házat és egy kávézót is.

A palesztin médiában arról is beszámoltak, hogy lerombolták a régóta körözött Abdullah Abu Salal palesztin titkosszolgálati tiszt otthonát is. Abu Salalt korábban négyszer próbáltak már letartóztatni sikertelenül.

A balatai összecsapások előtt néhány órával a Nablusztól délre fekvő Huvarában egy izraeli katona megsérült egy palesztin támadásban, egy autóból leadott lövésben, ahol a merénylő elmenekült a helyszínről.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának főtitkára, Huszein Al-Sejk azzal vádolta Izraelt, hogy nyíltan háborút hirdetett a palesztinok ellen.

Izrael és a palesztinok között tavaly megnőtt a feszültség, idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek. Ez idő alatt legkevesebb 156 palesztin vesztette életét, közülük harminchatan a Gázai övezetben. Többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.

Nyitókép: Madzsdi Mohamed
forrás infostart.hu

További híreink