Üzleti élet felsőfokon
2022. Szeptember 24. Szombat, Gellért, Mercédesz

Paradicsomnátha: egyre több a fertőzött, főleg gyerekek kapják el

A paradicsomnáthát nem könnyű diagnosztizálni.

A Lancet szaklapban megjelent cikk szerint július 26-ig nyolcvankét, öt év alatti gyermeknél diagnosztizálták a vírust az indiai Keralában. Mostanra a szomszédos Tamil Nadu államból és a keleti Odishából is jelentettek eseteket, ahol már kilencéves gyerekek is megfertőződtek annak ellenére, hogy vírus általában az öt év alattiakat érinti – írja a 444.hu.

A paradicsomnátha tünetei, terjedése

A tudósok egyelőre próbálják kideríteni, milyen vírus okozhatja a megbetegedéseket. Egyelőre paradicsomnáthának nevezték el, mert a fertőzés hatására a testen fájdalmas, piros hólyagok keletkeznek. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert a paradicsomnátha könnyen terjed szoros érintkezéssel, például pelenkázás során, koszos felületek megérintésével vagy a szájba vett tárgyakkal.

Az orvosok szerint a paradicsomnátha diagnosztizálása nehéz, mert tünetei nagyon hasonlítanak a koronavírus, a chikungunya és a dengue-láz tüneteihez.

“A paradicsomnáthában szenvedő gyermekeknél megfigyelt elsődleges tünetek hasonlóak a chikungunya tüneteihez, amelyek közé tartozik a magas láz, a kiütések és az erős ízületi fájdalmak. A paradicsomnátha a nevét az egész testben megjelenő piros és fájdalmas hólyagokról kapta, amelyek fokozatosan paradicsom méretűre nőnek. Ezek a hólyagok hasonlítanak a gyereknél a majomhimlő kiütéseire.” – nyilatkozta Dr. N. Jeevan Reddy a Hindustantimesnak.

forrás – egeszsegkalauz.hu