Üzleti élet felsőfokon
2022. December 05. Hétfő, Vilma

Példátlan mélységbe fúrna le egy amerikai cég

2020-as indulása óta a Quaise nevű úttörő energetikai vállalat komoly figyelmet kapott. A cég célja az, hogy példátlan mélységbe fúrjon le a földköpenybe, és a geotermikus energiát hasznosítsa – írja a ScienceAlert. Az MIT-ből kinőtt szervezet kockázatitőke-finanszírozásának első köre lezárult, a vállalat 63 millió dollárt gyűjtött össze. A cég a hagyományos fúrási technikákat kombinálná girotronokkal […]

2020-as indulása óta a Quaise nevű úttörő energetikai vállalat komoly figyelmet kapott. A cég célja az, hogy példátlan mélységbe fúrjon le a földköpenybe, és a geotermikus energiát hasznosítsa – írja a ScienceAlert.

Az MIT-ből kinőtt szervezet kockázatitőke-finanszírozásának első köre lezárult, a vállalat 63 millió dollárt gyűjtött össze. A cég a hagyományos fúrási technikákat kombinálná girotronokkal – az ilyen eszközök olyan vákuumcsövek, amelyek milliméteres hullámú elektromágneses sugárzást bocsátanak ki.

A nap- és a szélerőművek fejlődése miatt a geotermikus energia az utóbbi időkben kissé feledésbe merült. Bár tiszta és gyakorlatilag korlátlan forrásról van szó, kevés olyan hely van, ahol a geotermikus energia könnyedén elérhető.

A Quaise úgy változtatna a helyzeten, hogy minden korábbinál mélyebb fúrásokat tenne lehetővé.

Az eddigi rekorder fúrás során nagyjából 12,3 kilométerrel a felszín alá értek el, a vállalat ennél is mélyebbre jutna.


A Quaise eszközeinek meg kell majd küzdeniük a kemény kőzetekkel, az extrém hővel és a felhalmozódó törmelékkel. A megoldást egy 1 megawattos girotron adhatja: egy ilyen eszköz a legforróbb és legkeményebb kőzeteken is átjuthat, és akár 20 kilomérrel a felszín alá is lefúrhat. Ebben a mélységben már nagyjából 500 Celsius-fok uralkodik, víz bepumpálásával pedig áram előállítására alkalmas szuperkritikus anyag jöhetne létre.

A vállalat szerint az első próbafúrásokat az elkövetkező két évben végezhetik el. Ha minden a terveknek megfelelően halad, az első rendszer 2026-ban kezdhet el üzemelni. A cégnél bíznak benne, hogy 2028-ban már régi, szén alapú erőműveket alakíthatnak át a technológiát felhasználva.

A koncepció megvalósításáig még hosszú út vezet. Amennyiben azonban sikerül a gyakorlatba is átültetni az elképzelést, az nagyban hozzájárulhat a fosszilis energiahordozók visszaszorításához.

Forrás: 24.hu

Fotó: ARCTIC-IMAGES / GETTY IMAGES/ILLUSZTRÁCIÓ