AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Szeptember 27. Hétfő, Adalbert

Pozitív a magyar klubok átigazolási mérlege, de a sor végén kullogunk a régióban

A magyar klubok nagyon el vannak maradva a környező országok játékoseladási adataihoz képest.

A magyar labdarúgóklubok mérlege pozitív 2011 és 2020 között, de játékoseladási szempontból jókora a lemaradás a régió más országaihoz képest – írja az mfor.hu a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szeptember elején publikált tízéves áttekintő jelentésére hivatkozva.

A cikk szerint az elmúlt tíz évben a magyar klubok 44,9 millió amerikai dollárt költöttek el transzferekre, és 62,8 millió dollárt kasszíroztak azokból. Évekre ugyan nem bontotta le a FIFA az adatokat, de az mfor.hu szerint a periódus végén köthettek a csapatok komolyabb transzfereket, jellemzően azután, hogy a Fehérvár és a Ferencváros főtáblára került egy európai kupasorozatban.

A Transfermarkt becslése szerint a tizenöt legdrágább NB I.-es transzferből 9 esetben a Ferencváros volt a vevő a 2019-2021 időszakban.

Az mfor összehasonlította a környező országok statisztikáit a magyar adatokkal. Ebből kiderült, hogy a régió országainak a klubjai jellemzően játékoseladásra dolgoznak és Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország, Szerbia, Ausztria, Ukrajna és Horvátország is pozitív mérleggel rendelkezik, azonban sokkal többet keresnek ezen. Míg Magyarország a sor végén van a 17,9 millió dolláros átigazolási mérlegével, addig az utánunk következő Szlovéniánál ez az érték már 84,3 millió dollár, az élen álló horvátoknál pedig 442 millió dollár.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu