Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Rekordot döntött Elon Musk, de ennek biztosan nem örül

Senki nem vesztett még annyit magánvagyonából a világtörténelem során, mint ő a közelmúltban.

182 milliárd dollárral, azaz 67 327 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkent 2021 novembere óta a világ korábbi leggazdagabb emberének vagyona. Ez már a Guinness szerint is világrekord – írja a The Guardian.

Ez leginkább a Tesla részvényeinek esése miatt következett be: egyes források szerint az sem elképzelhetetlen, hogy 200 milliárdhoz közeli vagyonrésztől fosztotta meg az elmúlt bő egy év a milliárdost.

„Musk nettó vagyona a 2021-es 320 milliárd dolláros csúcsról 2023 januárjára 138 milliárd dollárra olvadt, nagyrészt a Tesla részvényeinek gyenge teljesítménye miatt” – közölték a Forbestól kapott adatokra hivatkozva.

Bár a jelentés elismeri: a pontos számot szinte lehetetlen megállapítani, azt viszont igen, hogy

Musk összes vesztesége „messze meghaladja” a korábbi rekordot,

amely 58,6 milliárd dollár volt. Ezt Maszajosi Szon japán technológiai befektető állította fel 2000-ben.

A folyamat következményeképp decemberben Bernard Arnault váltotta Elon Muskot a világ leggazdagabb embereként. Arnault a Louis Vuittont is birtokló LVMH csoport vezérigazgatója. A Forbes január 12-i becslése szerint vagyona 203,7 milliárd dollár, míg Muské146,5 milliárd. Az amerikai üzletember vagyonának nagy része Tesla-részvényekben van, melyek értéke viszont 65 százalékot esett a tavalyi évben.

A zuhanás azt követően gyorsult fel igazán, hogy Musk októberben megvette a Twittert. Ezt tetézte az is, hogy a gyengülő kereslet és logisztikai problémák tavaly jelentősen lelassították a világ legértékesebb autógyártójának termelését.

Nyitókép: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul

forrás infostart.hu

További híreink