AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Rizikós lehet, ha Apple Payjel fizetünk a tömegközlekedésért – így néz ki a csalás

A Birminghami és a Surrey-i Egyetem kutatói kiszúrták, hogy az Apple Pay és a Visa együttes használata könnyű célpontot kreálhat a hekkereknek. A veszély akkor áll fent, ha az iPhone Express Travel nevű szolgáltatásnál a Visa az alapértelmezett bankkártya.

Szimuláción játszották le a csalást


A kutatók egy videón mutatták meg, hogyan lehet ezer fontot lelopni egy zárolt iPhone-ról, amin az Express Travel nevű szolgáltatást használják. A szolgáltatás az Apple Payhez tartozik, amivel úgy fizethetünk a tömegközlekedésért, hogy nem kell hozzá feloldani sem az iPhone-t, sem az Apple Watch készüléket, és a tranzakció egyéb azonosítást sem igényel.

A BBC beszámolója szerint a támadáshoz szükséges egy adóvevő (aminek nem kell a megtámadott eszköz közelében lennie), egy androidos telefon és egy azon futtatott alkalmazás (a szimulációban ez a kutatók által írt program volt.)

Fizetéskor az iPhone-ról érkező jel a bűnözők termináljára érkezik és az áldozat készüléke úgy érzékeli, hogy a tranzakció sikeres volt.

A két készülék, azaz a terminál és az iPhone közti kommunikációt a csalók úgy is mókolhatják, hogy magasabb összegű vásárlást is lebonyolítható bármiféle azonosítás nélkül.

Mit lehet tenni?


A tudósok eddig csak kreált helyzetben próbálták ki a csalást, valódi esetről egyelőre nincs hír. A szakemberek egy éve jelezték a gikszert az Apple-nek és a Visának, de még egyik cég sem tett semmit, azaz a rendszer továbbra is sérülékeny.

Andrea Radu, a Birminghami Egyetem munkatársa azt tanácsolja az iPhone-felhasználóknak, hogy Visa-kártyájukat ne kössék össze az Express Travel funkcióval.

Ha az eszköz elveszik, azonnal kérjék a banktól a kártya zárolását, mert enélkül bármekkora összeg levonható róla.

Forrás: forbes.hu

Fotó: forbes.hu