Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Saját magának állította fel a diagnózist, majd meghalt a Semmelweis Egyetem érsebész professzora

Dr. Merkely Béla és dr. Szabolcs Zoltán meghatóan búcsúztatják a 72 évesen elhunyt Dr. Entz Lászlót, a Semmelweis Egyetem korábbi érsebészeti tanszékének vezetőjét, a városmajori kórház egykori igazgatóhelyettesét.

„A Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti egykori munkatársát, aki tudományos munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett hazájának és a Semmelweis Egyetemnek” – közölte az intézmény hétfőn, miután szombaton váratlanul és tragikus körülmények között elhunyt dr. Entz László érsebész professzor, az egyetem korábbi érsebészeti tanszékének vezetője.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori igazgatóhelyettese 47 éven át dolgozott a Semmelweis Egyetem érsebészeként. Mint írják, Dr. Entz László szakmai előmenetelét az általa elvégzett sok ezer műtéti beavatkozáson túl németországi tanulmányútjával, számtalan hazai és nemzetközi kongresszusi előadásával, publikációival és kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerével alapozta meg.

Kiemelkedő szakmai eredményei nyomán 2021-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a Semmelweis Egyetem Soltész Lajos Emlékéremmel, munkáját Pro Universitate díjjal is elismerték.

Azon a bizonyos tragikus reggelen is éppen a klinika kapujában lett rosszul. Az akutan fellépő mellkasi tünetek alapján maga állította fel a diagnózist. Annak a főverőér-katasztrófának a diagnózisát, amelynek fenyegető tüneteit nagyon is jól megismerte majd’ félévszázados érsebészeti munkássága során

– árulta el Dr. Merkely Béla és dr. Szabolcs Zoltán.

Nekrológjukban hozzátették, „a sors kegyetlen iróniája”, hogy az érkatasztrófa legsúlyosabb klinikai megjelenése sújtotta a professzort, így az életét sajnos nem sikerült megmenteniük. Mint írják, távozásával pótolhatatlan veszteség érte a városmajori klinikát, a Semmelweis Egyetemet, valamint a magyar tudományos és szakmai közösséget.

Nyitókép: Pexels.com

További híreink