Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Sok milliárdos mínusszal futottak neki az évnek a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel – derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.

Miután a kormány december utolsó napjaiban összesen mintegy 55 milliárdos tartozást fizetett ki a beszállítóknak, a Magyar Államkincstár (MÁK) december végi adatai szerint a 2022-es évet mégis 7,5 milliárd forint tartozással zárták az intézmények. Ebben az összegben azonban nincs benne az alapítványi formában működő, orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozása.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adatokból jól látszik, hogy a helyzet tarthatatlan. S hiába próbálja valamennyi kormányzat pusztán retorikával adósságmentes gazdálkodásra szorítani az intézményeket, többlet forrás nélkül ez nem lesz eredményes. Azaz – tette hozzá a szakértő – ha az egészségügy költségvetésébe idén nem teszik bele az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét, úgy a tavalyi mintegy 60 milliárdos adósságállomány akár 80 milliárdra is nőhet – írja a Népszava.

A lap mások mellett megjegyzi, hogy a gyógyítás területén az infláció hatványozott, miután a betegek ellátáshoz szükséges anyagok, eszközök túlnyomó többségét a világpiacról szerzik be valutáért, azaz a forint romlása tovább nehezítheti a rendszer működtetését. Tavaly nagyságrendileg havonta 4 milliárd volt az adósság növekedése, az emelkedő energiaárak miatt idén sokkal nehezebb helyzetbe kerülhetnek a közfinanszírzott ellátók.

Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

forrás infostart.hu

További híreink