Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Sokszor az ágyba is magunkkal visszük

Mi történik a testeddel, ha a telefonoddal alszol el, ne tedd!

A telefonunk szinte a nap 24 órájában a kezünk ügyében van, mondhatni teljesen hozzánk nőtt. Még lefekvés előtt is hajlamosak vagyunk babrálni, pedig a pihentető éjszakák érdekében az a legjobb, ha alvás előtt néhány órával már egyáltalán nem használjuk, aludni vele pedig egyenesen tilos. Mondjuk is, mi történik a testeddel, ha a telefonoddal alszol el!

Egyre gyakoribb, hogy az ágyban is velünk van

A jó alvás kulcsfontosságú a mentális és fizikai egészségünk szempontjából, és a telefon jelenléte az ágyban megnehezítheti ezt. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik gyakran használják a telefonjukat, különösen lefekvés előtt, nagyobb valószínűséggel számolnak be rossz minőségű alvásélményekről, mint mások.

Főleg a fiatalok körében vált divatossá a telefon mellett aludni, és legtöbbször a telefon párna alatt tartása tűnik a legjobb megoldásnak, mert hívás közben könnyen elérhető. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a telefon melletti alvás milyen káros lehet az egészségükre nézve.

Megzavarhatja az alvási ciklust

Kutatások összefüggésbe hozták a telefon- és képernyőhasználatot a cirkadián ritmus, azaz a természetes alvás-ébrenlét ciklus zavaraival. Egy 2018-ban közzétett tanulmányból kiderült, hogy az elalvás előtti egy-két órán belüli telefonhasználat negatívan befolyásolhatja az alvást.

Fenomenális alvási szokások, melyekkel leküzdheted a kialvatlanságot

Az alvási ciklust irányító, álmosságért felelős hormon (melatonin) szintje általában megemelkedik, mielőtt elalszunk. A telefon által kibocsátott kékfény viszont gátolja a melatonintermelést, így éberebbek maradunk. Ha pedig a telefonunk végig mellettünk marad az ágyban, úgy késztetést érezhetünk rá, hogy álmatlan pillanatainkban újra és újra a kezünkbe vegyük, ami újfent ébrenlétet idéz elő.

Az alvási ciklus magában foglalja a REM alvást is, amely segíti az érzelmek és a memória feldolgozását. Az éjszakai kékfénynek való kitettség azonban csökkentheti a REM-alvás hosszát, így sokkal fáradtabban, álmosabban kelhetsz reggelenként. Az alváshiány és a rossz minőségű alvás pedig fokozhatja a stresszt, illetve a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

Stimulálhatja az elmét

Nem csak a kékfény zavarhatja meg az alvást: egyes tanulmányok rámutattak arra, hogy a telefonhasználat növekedésével az álmatlanság aránya is nőtt. Már csak ezért is érdemes alaposan átgondolni, hogy hogyan kommunikálsz az eszközöddel; a telefon egy határtalan információforrás, ami izgatottságot és éberséget válthat ki, ez a stimuláció pedig megnehezítheti az elálmosodást és az elalvást.

A telefonok interaktív jellege – azaz, hogy aktív vezérlést igényelnek – még inkább ront a helyzeten. Egyes bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az éjszakai telefonhasználat és más interaktív eszközök, például a videojátékok sokkal nagyobb hatással vannak az alvásunkra, mint a passzív éjszakai képernyő-tevékenységek, például a tévénézés.

A kibocsátott sugárzás károsíthatja az egészséget

Környezetünkben számos eszköz, de leginkább a mobiltelefon ún. rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzással működik. Ennek eredményeképpen, ha a telefonodat sokáig a fejed közelében tartod, az fejfájást, izomfájdalmat és más, akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Ha ugyanis hosszabb ideig használod a telefont, az felforrósodhat, és ha egy hívás indításához a fejedhez emeled, a környező testszövetek is felmelegedhetnek – biztos te is találkoztál már ezzel a jelenséggel, amikor az átforrósodott telefont a füledhez raktad.

A lehető legjobbat úgy teheted magaddal, ha a telefont jó messzire száműzöd az ágyadtól, és lehetőségeidhez mérten az egyéb elektromos kütyüket is, például a laptopot, tabletet. Alternatíva lehet még az is, hogy ha nem szeretnél teljesen megválni tőle éjszakára, repülő üzemmódba teszed, ugyanis az jelentősen csökkenti az általa kibocsátott elektromágneses sugárzást. Ha pedig ez nem kivitelezhető, mert úgy tudod csak nyugodtan álomra hajtani a fejed, ha a biztonság kedvéért éjszaka is elérhető maradsz, arra figyelj, hogy a telefonod minimum karnyújtásnyira legyen tőled – minél távolabb vagy tőle, annál kevesebb sugárzásnak leszel kitéve.

Forrás: health.comjagrutirehab.org/glamour.hu

fotó-istock

További híreink