Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Sorban zárják be a közintézményeket a drasztikus rezsiemelés miatt

Van olyan település, ahol a polgármesteri hivatal gépjárműveit is eladják, hogy fűteni és világítani tudjanak.

„Spóroljanak” – javasolta az önkormányzatoknak a szombati Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Mindenki próbáljon meg a lehető legtöbbet spórolni, ahogy az állam is ezt megteszi az állami intézményeknél” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A legtöbb helyen a kultúra és a sport színterei esnek áldozatul a drágulásnak. Az is egyre valószínűbb, hogy az idei advent sötétebb lesz, mint az eddigiek.

Győrben bezárt az Aqua Sportközpont, a Magyar Vilmos Uszoda, a nyolc helyszínen működő Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, az összes fiókkönyvtár, a szabadhegyi József Attila Művelődési Ház, a gyirmóti Győri Szabó József Művelődési Ház és a Gyárvárosi Közösségi Ház. Bár néhány helyen a hivatalos indoklás szerint nem a rezsiemelés, hanem a karbantartás miatt. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér csak délután 1 és este 6 óra között van nyitva. A Bezerédj-kastélyban működő művelődési ház pedig csak minden hónap második teljes hetében várja a látogatókat.

A Tolna megyei Tamásiban idén nem lesz adventi vásár és nem kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást. A Csongrád Csanád megyei Nagymágocson október 1-jétől határozatlan időre bezárják az uradalmi épületet és a művelődési ház nagytermét.

Székkutason leállítják a járdaépítési programot, felfüggesztik a felsőoktatási ösztöndíjakat, lekapcsolják a Kossuth utca és a Béke utca közötti járdaszakasz világítását, elmarad a karácsonyi díszkivilágítás, eladják az önkormányzat autóját, traktorját és néhány földterületét, megemelik a bérleti díjakat, valamint bezárják a falumúzeumot, a művelődési házat a Pince Klubot és a sportcentrumot. Az öregek napközi otthona az orvosi rendelő feletti bérlakásba, a falugazdász és a családsegítő pedig a polgármesteri hivatalba költözik, hogy ne kelljen külön fűteni és világítani rájuk.

Hajdúszoboszló vezetése is hasonló intézkedéseket fontolgat. Czeglédi Gyula polgármester az ATV-nek nyilatkozott, miután megérkezett a szolgáltató gázra vonatkozó árajánlata: „Elképzelhetetlenül magas az 1610 forintos ár, ami elfogadhatatlan. (…) Ilyen tartalékok nincsenek.” Tapolca is horribilis összegű gázszámlát kapott – mondta Dobó István polgármester hozzátéve: minden lehetőséget meg fognak vizsgálni annak érdekében, hogy az önkormányzat veszteségét a lehető legkisebb mértékre csökkentsék.

Székesfehérváron óvodákat és bölcsődéket nem zárnak be, a kultúra és a sport területén viszont Cser-Palkovics András polgármester szerint rákényszerülhetnek erre. Rámutatott: a városi uszoda villamos energia költsége 39 millió forint volt 2021-ben, most azonban már több mint 200 millió forint, a jelenlegi árak mellett pedig több mint 330 millió lesz jövőre.

Budapest egyik leggazdagabb részén, a XII. kerületben csütörtökön döntenek arról az előterjesztésről, aminek alapján bölcsődét, óvodát egészségügyi intézményt és nyugdíjasklubot nem zárnak be. Havi 13 ezer forintos rezsitámogatást adnak a rászorulóknak, átvállalják a családoktól az étkezési díjak emelését, az önkormányzati lakások bérleti díja pedig az év végéig nem lesz magasabb.

A MOM Kulturális Központ, a Barabás Villa, a Hegyvidék Galéria, a helytörténeti gyűjtemény, a Jókai Klub, a kulturális szalon, a Lóvasút, a városmajori uszoda, a MOM Sportközpont és a Városmajor utca 71. szám alatti sportpálya viszont bezárhat télire.

Nyitókép: wayra/Getty Images

forrás – infostart.hu

További híreink