Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 23. Szombat, Tekla

Steve Jobs szabályai, amelyet Jeff Bezos és Elon Musk is átvettek

Többek között Elon Musk, Jeff Bezos és Sheryl Sandberg is átvették Steve Jobs értekezletekre vonatkozó szabályait, hogy hatékonyabbak legyenek. Steve Jobs, az Apple 2011-ben elhunyt társalapítója hitt abban, hogy az értekezleteket lehet produktívan tölteni, úgy, hogy a találkozó végére elindítanak egy új projektet, vagy egymás kreatív ötleteinek meghallgatásával mindenki tanul valamit. Többek között Elon Musk […]

Többek között Elon Musk, Jeff Bezos és Sheryl Sandberg is átvették Steve Jobs értekezletekre vonatkozó szabályait, hogy hatékonyabbak legyenek.

Steve Jobs, az Apple 2011-ben elhunyt társalapítója hitt abban, hogy az értekezleteket lehet produktívan tölteni, úgy, hogy a találkozó végére elindítanak egy új projektet, vagy egymás kreatív ötleteinek meghallgatásával mindenki tanul valamit. Többek között Elon Musk is átvette Jobs értekezletekre vonatkozó irányvonalait, hogy egy céges találkozóval se pazarolja az idejét és az erőforrásait.

Most a Business Insider gyűjtötte össze a volt Apple-vezér szabályait, amelyek még mindig értékesek lehetnek azok számára, akik szeretnék az értekezleteiket hatékonyabban tölteni:

Legyetek ott minél kevesebben!
Jobs szerint minél többen vannak egy értekezleten, annál kevésbé lesz eredményes. Egyszer a Fehér Ház meghívását is elutasította. Az indoklása szerint azért nem találkozott Barack Obamával, mert túl hosszú volt a meghívottak listája.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója az úgynevezett két pizza szabályt alkalmazza.

Ez azt jelenti, hogy maximum akkora értekezletet tart, ahány embernek elég lenne két pizza.

Elon Musk arra bátorította a munkatársait, hogy ha nem tudnak semmi érdemit hozzátenni a találkozóhoz, akkor inkább sétáljanak ki onnan. Szerinte sokkal jobb, ha inkább feláll egy asztaltól valaki, minthogy pazarolja a saját és mások idejét is.

Három napirendi pont legyen a maximum!
Ha túl sok mindent akarsz egyetlen értekezletbe belesűríteni, annak az lesz a vége, hogy egyetlen témát sem fogtok tudni megfelelően átbeszélni, és előbb vagy utóbb a résztvevők sem fogják tudni fenntartani a figyelmüket.

Ahhoz, hogy ne veszítsék el a munkatársaid a fókuszt, maximum három napirendi pontot vitassatok meg egy–egy találkozón. Lehet, hogy mindenki jobban örülne annak, ha kevesebb értekezleten kellene megjelenni, de ennek

nem az a hatékony megoldási módja, hogy követhetetlenné és felületessé sűríted a céges találkozókat.

Ne legyen hosszabb az értekezlet 30 percnél!
Jobs abban is hitt, hogy nem csak a találkozókon résztvevők létszámát, de a meeting időtartamát is érdemes a lehető leginkább minimalizálni. Minél tovább ültök a tárgyalóasztalnál, annál kevésbé tud mindenki koncentrálni, így egy idő után azon kívül, hogy vesztegetitek az időtök és elfáradtok, mást nem értek el.

Sheryl Sandberg, a Meta operatív igazgatója híres arról, hogy időnként tíz perc alatt befejez egy egyórásnak szánt értekezletet, ha úgy érzi, minden témát érintett, ami számára fontos volt.

Forrás: forbes.hu

Kép: Steve Jobs és Bill Gates // Fotó: Joi Ito, Wikimedia

További híreink