Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Súlyos vádakkal nézhet szembe Oroszország elnöke

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Újabb vádakkal támadják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon. A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként az ukrajnai háború során, ráadásul szisztematikusan, több lépésben – írja az Ukrainska Pravda.

Emberi jogi ügyvédek az ukrán főügyészséggel együttműködve egy olyan beadványt készítenek elő a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) számára, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb súlyos vádakkal illetik. A dokumentum azt próbálja meg bizonyítani, hogy a Kreml az éhínséget fegyverként használta fel az ukrajnai háborúban.

Yousuf Khan, a beadvány egyik vezető jogásza szerint három fázisban zajlott az élelmiszer fegyverként való használata.

Az első az invázió megindítása volt, amelyben az oroszok elvágták az utánpótlási útvonalakat. A következő az alapvető közszolgáltatások megsemmisítése, így az energia vagy a víz elérését tették lehetetlenné Ukrajna jelentős területén. Végül harmadik lépésben korlátozták az országból kiáramló élelmiszer exportját, ezzel máshol is éhínséget előidézve.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2018-ban fogadta el, hogy elítélhető az az állam, amelyik az éhínséget fegyverként alkalmazza. A vádirat elsődleges célja, hogy az elkövetőket azonosítsa, de kiemelt figyelmet kap az orosz elnök szerepe a beadványban. Putyin ellen az ICC korábban elfogatóparancsot adott ki, mivel a vádak szerint ukrán gyerekeket deportáltak Oroszországba az elnök tudomásával.

portfolio.hu

További híreink