Üzleti élet felsőfokon
2023. Május 28. Vasárnap, Csanád, Emil

Szakszervezet: fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben a Dunaferr

Az egyik nagyolvasztó augusztusi leállítása után múlt pénteken a másik nagyolvasztóját is leállította a Dunaferr. A cég közlése szerint a beszállító megtagadta a koksz leszállítását. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szakértője azt a tájékoztatást adta, hogy a Dunaferrnél fizetésképtelenségi problémák vannak.

Kovács Anikó az InfoRádiónak megerősítette, valóban leállt a meleg fázis a koksz hiányában, miután a Dunaferr nem tud fizetni a beszállítóinak. Hitelben viszont már nem adnak el a cégnek alapanyagot. A probléma közvetlenül a nyersvasgyártást érinti, de nyilván hatással lesz a tovább feldolgozásra is. A szakértő megjegyezte, arról nincsenek pontos információi, mennyi buga, illetve olyan anyag áll még a cég rendelkezésére, amit a hideghengerműben tudnának feldolgozni.

Amit biztosan tudni, hogy az egyes kohót augusztus 26-án állították le – hivatalos közélés szerint hatvan napra –, majd feltöltötték egy olyan anyaggal, ami azt biztosítja, hogy az olvasztó ne hűljön ki teljesen. Ha ez megtörténne, akkor a teljes újraindítása bonyolult és nehézkes folyamat lenne. A kettes kohót pedig szeptember 16-án kényszerültek leállítani kokszhiány miatt, hivatalosan egy hétre, de ezt is igyekeznek melegen tartani, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az újraindítás.

Kovács Anikó arra is kitért, egyelőre nem kaptak tájékoztatást a Dunaferr részéről, hogy mi az oka a fizetésképtelenségnek. Mint fogalmazott, a cégvezetés nem áll szóba a szakszervezetekkel, noha számos megkeresést küldtek már levélben a részükre, próbálva információhoz jutni, ám ezek megválaszolatlanul maradtak.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szakértőjének tájékoztatása szerint a gyárban nagyságrendileg 4500-an dolgoznak, a leállás a meleg fázis nagyjából 1500 dolgozóját érinti közvetlenül. Utóbbi csoport is rendelkezésre áll, bent vannak a munkahelyükön, vagyis nem lettek állásidőre küldve. Kovács Anikó tudomása szerint az augusztusi fizetésüket pedig szeptember 10-ig megkapták.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

forrás – infostart.hu