Üzleti élet felsőfokon
2022. Szeptember 24. Szombat, Gellért, Mercédesz

Szép csendben egyre több orosz olaj érkezik Dél-Európába

Ugyan Európa összességében kevesebb orosz olajat vesz, több ország kihasználja, hogy csak év végén lép életbe a teljes embargó.

A dél-európai olajvásárlók szép lassan visszatérnek az orosz olajhoz. Mivel a teljes uniós embargó csak év végén lesz hatályos, most még bevásárolhatnak azok az országok, akiknek nincs alternatívájuk.

Bloomberg adatai szerint augusztus első hetében

  • az Olaszországba irányuló tengeri szállítmányok héthetes csúcson vannak
  • a Törökországba érkezők hathetes rekordon
  • Spanyolországba április óta először érkezett orosz kőolaj, míg
  • Görögországba február óta először.

Ráadásul több szállítmány nem is orosz felségjelzés alatt érkezik, hiába indultak a hajók orosz kikötőből orosz olajjal feltankolva. A helyzet jól mutatja, milyen nehéz lesz betartani Európában a teljes olajembargót, főleg azokban az országokban, amik jobban függenek a keleti nyersanyagtól.

Az Európából kieső tengeri szállítmányok a Bloomberg szerint teljesen megtalálták új helyüket. Nagyjából napi félmillió hordóval érkezik kevesebb kőolaj tengeri úton Oroszországból Európába, ugyanennyivel több talált piacot Ázsiában. Az orosz tengeri kőolaj-export négyhetes átlaga napi 3,25 millió hordó, több, mint a háború előtt közvetlenül.

Mindenesetre az ingadozással és az olajár változásával együtt is az látszik, hogy az orosz olajbevételek július eleje óta megint nőnek,

a kormányzati számlák heti összege eléri a 170 milliárd dollárt.

A Bloomberg látványos statisztikákat készített, hogyan alakulnak Európába a tengeri szállítmányok. Az látszik, hogy a legtöbb ország ugyan megszabadult a keleti nyersanyagtól, de a súlyosan függő országok legfeljebb csökkenteni tudták saját vásárlásaikat.

forrás – forbes.hu