Üzleti élet felsőfokon
2022. December 06. Kedd, Miklós

Szívre mentek, megvizsgálták a két sztárvakcina kockázatát

Az mRNS-oltások kapcsán megfigyelt szívizom- és szívburokgyulladások kapcsán készült értékelés, mely szerint alapvetően mindkét gyártó oltását biztonságos beadatni.

Tény ugyanakkor, hogy a Moderna vakcinájából a második adag beadatását követően kétszer-háromszor annyi esetben alakultak ki a fenti állapotok, mint a Pfizer oltásánál.

Mindkét vakcinára igaz ugyanakkor, hogy nagyon ritkán alakul ki a beoltottaknál szívizom- vagy szívburokgyulladás – írja a News Medical.

Mindkét oltás mellékhatásaira figyeltek

A kutatás szerint a legnagyobb kockázat a 40 év alatti férfiak esetében áll fenn, ami a szerzők szerint arra mutathat rá, hogy egyes csoportok számára hasznosabb lehet, ha másféle oltást vesznek fel.

A kutatást Kanadában végezték, ahol a Pfizer vakcinájából 52 millió, míg a Modernáéból 22 millió adagot adtak be. A klinikai kísérletek bebizonyították, hogyaz oltások alapvetően biztonságosak

és az általuk okozott, enyhe mellékhatások hamar elmúlnak. Megfigyeltek ugyanakkor a későbbiekben olyan ritkán előforduló, ugyanakkor súlyos mellékhatást is, amely mind a két oltás kapcsán kialakult egyesek szervezetében.

Modernával egyértelműen gyakoribb ez az állapot

A kanadai kutatás az első, amely összehasonlította a Pfizer és a Moderna vakcinája kapcsán kialakuló szívizom- és szívburokgyulladások gyakoriságát: a kutatásba bevont 18 év feletti kanadaiak mind két adagot kaptak a két oltás valamelyikéből. Azokat kizárták a kutatásból, akiknél már korábban is előfordult ez a betegség.

Az elemzett esetekben 2,2 millió második adag Pfizer-oltást és 870 ezer második adag Moderna-oltást adtak be. A második adag felvételét követő 21 napban a 59 szívizomgyulladásos esetet találtak (21 Pfizer és 31 Moderna), valamint 41 szívburokgyulladásos esetet (20 Pfizer, 20 Moderna).

A kutatók az egymillió adagra vetített arányokat is megvizsgálták,

a Moderna esetében 35,6, a Pfizer esetében pedig 12,6 esetet regisztráltak egymillió adagra vetítve

– ez majdnem háromszoros arány a Moderna esetében. Összehasonlításképpen, a szívizomgyulladás aránya az általános népességben 2018-ban milliónként 2,01 fő volt a 40 év alattiaknál és milliónként 2,2 fő a 40 év felettieknél.

A legfiatalabb férfiaknál a legrizikósabb

A szívizom- és szívburokgyulladás aránya a Moderna vakcinával magasabb volt mind a 18 és 39 év közötti férfiaknál, mind a nőknél, a legmagasabb arányt a 18-29 éves férfiaknál mérték a Moderna második adagját követően.

A kutatás megfigyelésen alapult, és mivel a kórházban kezelt eseteket vette figyelembe,néhány enyhébb megbetegedés kikerülhetett annak látóköréből.

A kutatók szerint eredményeik segíthetnek abban, hogy jobb döntések születhessenek az egyének oltásainak megválasztásában, latba vetve a Moderna oltásának magasabb hatékonyságát, valamint a szívizom- és szívburokgyulladás előfordulásának nagyobb gyakoriságát.

Nyitókép: MTI/Varga György

forrás infostart.hu