AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Szlávik: nemsokára jöhet a negyedik oltás

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt még a kötelező oltás bevezetéséről, az intenzív osztály mostani állapotáról és az oltatlanok kapcsán is megszólalt.

Szlávik elmondta, hogy a náluk kezelt intenzív osztály tele van, az ott kezelt covidosok 80-90 százaléka oltatlan. Ez megerősíti a főorvos álláspontját, mely szerint jó eséllyel az oltatlanok kerülnek az intenzív osztályra. Az intenzív osztályt még nem mondaná telítettnek, de száz százalékos munkát igényel a betegek ellátása.

Jöhet a negyedik oltás?

Szlávik szerint az oltás védettséget okozó hatása idővel csökken, ezért mindenképp a harmadik vakcina felvételére buzdít. Úgy látja, hogy a nemsokára szóba kerülhet a negyedik oltás is, de a továbbiakat sem tartja elképzelhetetlennek, mivel az emberiségnek bizonyos időnként újra kell majd oltatnia magát a védettség fenntartásához. 

Az újabb variánsok miatt lehetséges, hogy 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszer újabb adag vakcinákkal.

A kötelező oltás még messze van

Mivel a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, a következő két hétben biztosan nem várható javulás az esetszámokban. Az Ausztriában bevezetésre szánt kötelező oltást még szigorúnak tartja, szerinte a kötelező oltásokat olyan betegségek ellen kell bevezetni, amiket el lehet törölni teljesen a világból. Mivel a koronavírus folyamatosan jelen van és újabb variánsai alakulnak ki, lehetetlen még a kötelező oltással harcolni ellene.

forrás: forbes.hu