Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal

Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át,

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála.

Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.Eredetileg minden influenzavírus a madarakban létezik, a H5N1 is – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. Macskában, kutyában is előfordult már a H5N1, most tehenekben is kimutatták, és a szakember szerint az volt a riasztó, hogy

több hónapon keresztül cirkulált a tehénállományban a vírus, mielőtt észrevették volna a farmer fertőződése következtében.

Tehát előbb derült ki, hogy az embert fertőzte a vírus, és azután következtettek vissza arra, hogy a tehenek között volt eredetileg jelen.

„Ez azért érdekesség, mert tehénben madárinfluenzáról még soha nem számoltak be, ez egy új jelenség, de innentől kezdve fokozatosan ellenőrizni kell a tehénállományokat is, nehogy kialakuljon bennük egy olyan változat, amely azután emberről emberre is terjedni tud” – figyelmeztetett a szakember.

Ez utóbbi, tehát az emberről emberre terjedés az úgynevezett fajadaptációs képességtől függ. Ennek a fajadaptációnak többnyire idő kell, és a terjedéshez a véletlen is hozzájárulhat. Eddig ez még nem történt meg, noha már száz körüli eset van, amikor igazolták, hogy ember fertőződött valamilyen más fajtól, madártól vagy jelen esetben emlőstől ezzel a vírussal, de

az emberről emberre való terjedés képességét még nem szerezte meg a vírus

– magyarázta Rusvai Miklós.

A szarvasmarháról emberre történő madárinfluenza-terjedést a Texasi Műszaki Egyetem Biológiai Kutatólaboratóriuma mutatta ki, és az eredményeket megosztotta az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központtal is.

forrás- infostart

fotó-istock

További híreink