AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 27. Szombat, Virgil

Tíz év alatt közel ezermilliárdot költött sporttámogatásra az állam

Az elmúlt tíz év legnagyobb nyertese a Felcsút.

923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszövetségek és egyesületek a nyereséges cégek társasági adójából tíz év alatt – írja a 24.hu. A portál erre azokból a válaszokból jutott, amiket a hat kedvezményezett sportág szövetsége adott körkérdésére.

Az összeg 133 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, azonban ennek csak kétharmada friss pénz, a 2020-2021-es idényre eddig 88,7 milliárd forint felhasználását jelentették be a sportszövetségek. A portál által kapott adatok alapján azonban megállapítható, hogy nincs jele annak, hogy a koronavírus miatti gazdasági válság megtépázta volna a sporttámogatásokat.

A legtöbb pénz egyértelműen a fociba áramlik, az egyeduralkodó pedig a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, ami tíz év alatt 36,3 milliárd forintot zsebelt be. 2021-ben azonban a kézilabdára is sokat áldoztak a nyereséges cégek, a különbség azonban nagyságrendi a labdarúgáshoz képest: az idei rekorder Halásztelki Bocskai István Sport- és Kulturális Egyesület 2021-ben 690 milliót gyűjtött be.

  • A fociba tíz év alatt 356 milliárd forint ment, ebből 91,3 milliárd jutott az MLSZ-nek, 265 pedig a kluboknak,
  • a kézilabdának 213 milliárd forint jutott,
  • a kosárlabdára 149,8 milliárd,
  • a vízilabdára 93 milliárd,
  • a jégkorongra pedig csupán 78,4 milliárd.
  • A röplabda kakukktojás, csak négy éve csatlakoztak a tao-programhoz, oda 31,2 milliárd forint jutott.

forrás: hvg.hu