Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 28. Csütörtök, Hajnalka

Tizenegy évig vizsgálták a magyarok: ha napi fél, maximum három kávét iszol, még teszel is az egészségedért

Napi 0,5-3 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. A Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban. A Semmelweis Egyetem Forbes.hu-nak eljuttatott […]

Napi 0,5-3 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.

A Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban.

A Semmelweis Egyetem Forbes.hu-nak eljuttatott közleménye szerint a kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva összesen 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel.

Adatokat gyűjtöttek az esetleg társuló kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről (magas vérnyomás, diabétesz, koleszterinszint) is. A 11 évig tartó vizsgálat során a résztvevőket 3 csoportba sorolták: kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap; 22,1%), kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap; 58,4%) és kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap; 19,5%) fogyasztók. Egy résztanulmányban (30 650 egyén) értékelték a rendelkezésre álló MRI (mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat) képanyagát is.

Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét

– magyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.

„Az MRI vizsgálatok során azt értékeltük, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak van-e valamilyen hatása a szív struktúrájára és működésére” – mondta dr. Maurovich Horvat PálA Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a kutatás egyik vezetője hozzátette: „Azt találtuk, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.”

Forrás: Forbes
Kép: Pexels

További híreink