Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Több mint 20 milliárdért vehette meg a Librit a NER elitképzője

Két lépésben történt a milliárdos tranzakció

Az összeg nagyobb részét tavaly fizette ki a könyves cég nagyobb részvénycsomagjáért az MCC leányvállalata.

Két lépésben, és összesen több mint 20 milliárd forintért szerezhette meg a Libri-Bookline Zrt.-t a Mathias Corvinus Collegium, írja a Forbes az adásvételben érintett társaságok céges beszámolói alapján.

Emlékezetes, hogy az 500 milliárd forintnyi állami vagyonnal kitömött NER-elitképző leányvállalata, az Axialis Holding egy éve jelentette be, hogy megvásárolta a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagját is, így kisebbségiből fő tulajdonossal lépett elő.

Az eladó, az SQ Invest Kft. friss céges beszámolójából kiderül, hogy tavalyi, 18,5 milliárdos adózott eredményükből 14,9 milliárd a „részesedés értékesítésének árfolyam nyeresége”, vagyis ez lehet a Libri-részvényekért kapott összeg, míg 2,8 milliárd jött kapott osztalékból, ez a Forbes szerint még szintén a Libri csoport eredményeiből felvett összeg lehet.

Az MCC 2020-ban lépett be a Libribe, 5,4 milliárd forintért szerezték meg Spéder Zoltántól csoport részvényeinek 30,9 százalékát tartalmazó csomagot, és vele együtt megörökölte Spédertől a kvázi vétójogokat is. Ehhez jött tehát hozzá a felvásárlás fent fejtegetett, második lépése. A két lépésben együtt így több mint 20 milliárd forint cserélt gazdát.

A 2023-as üzleti évben egyébként 33,5 milliárdosra nőtt a Libri-Bookline Zrt. forgalma. Az adózott eredmény szerényebb lett, a megelőző évi 2,35 milliárd után 1,7 milliárd forint.

http://hvg.hu

Fotó: Facebook/Mathias Corvinus Collegium – MCC

További híreink