Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hétfőn folytatódnak az elbocsátások.

Alighogy elindultak a gyártósorok, máris több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – tudta meg az RTL Híradó.

„Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van” – mesélte a híradónak a gyár egyik alkalmazottja, hozzátéve, hogy ekkor megmondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva. Másikuk azt mondta, hogy hideg zuhanyként érte az elbocsátás.

Az RTL forrásai szerint már voltak előzetes információk arról, hogy elbocsátások várhatók, de nem voltak felkészülve rá, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok embernek kell távoznia a gyárból, ahol egyelőre termelés nem, csak tesztüzem zajlik.

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről, de nem tudtak megállapodni. Székely Tamás, a szakszervezet elnöke elmondta: azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat ennek ellenére nem bocsájtják el, kizárólag a kölcsönzött munkaerőt. Közülük azonban több mint ezer főt rúgnak ki, mondta.

Bod Péter Ákos közgazdász a híradónak azt mondta, a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában, és ezzel a munkaerőigény is csökken. „Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van” – nyilatkozta a korábbi jegybankelnök.

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hétfőn folytatódnak az elbocsátások.

Az RTL megkérdezte az akkugyártól, hogy pontosan hány dolgozótól válnak meg és miért, de kérdéseinkre a híradó adásáig nem válaszoltak.

forrás-fotó-24.hu

További híreink