Üzleti élet felsőfokon
2023. Február 08. Szerda, Aranka

Tünetmentes daganatos betegségeket mutat ki egy új vérvizsgálat

A rák kezelésének új időszakát nyithatja meg a teszt, amellyel tünetmentes stádiumában fedezhető fel több daganatos betegség.

A Galleri-teszt klinikai kutatásában 6600 ötven év feletti felnőttön végezték el a vértesztet: több tucat daganatos betegséget találtak segítségével, sokat korai stádiumában, ráadásul háromnegyedük olyan ráktípus volt, amelyet nem szűrnek rutinszerűen.

A teszt a daganatos betegség DNS-ét keresi a vérben. Jövőre 165 ezer ember bevonásával fogja tesztelni a módszert az NHS: az orvosok a The Guardian cikke szerint azt remélik, ennek a szűrési módszernek a segítségével életeket menthetnek meg a korai rákdiagnózison és -kezelésen keresztül.

Új ráktípusok szűrését teszi lehetővé a módszer

“Az az izgalmas ebben az új koncepcióban, hogy az általa felfedezettek közt sok olyan rákos megbetegedés volt, amelyre nem rendelkezünk semmilyen standard szűréssel” – mondta Deb Schrag, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont vezető kutatója a Párizsban megrendezett Európai Orvosi Onkológiai Társaság találkozóján.

A kutatásban 50 év feletti felnőtteknek ajánlották fel a Galleri vérvizsgálatot.

6529 önkéntes esetében a teszt negatív volt, de 92-nél jelezte a lehetséges rákos megbetegedést.

A további vizsgálatok 35 személynél, azaz a vizsgálati csoport 1,4 százalékánál igazoltak szilárd daganatot vagy vérrákot. A teszt két rákos megbetegedést is kiszúrt egy nőnél, akinek mell- és méhnyálkahártya-daganata volt.

Gyorsabbá teszi a kezelések lehetőségét

A teszt nemcsak a megbetegedés tényét jelzi, de azt is megmutatja, hol valószínű a daganat jelenléte. Ez segít az orvosoknak abban, hogy hamar léphessenek. A teszt 19 szilárd daganatot azonosított olyan szövetekben, mint az emlő, a máj, a tüdő és a vastagbél, de detektált petefészek- és hasnyálmirigyrákot is, amelyeket jellemzően késői stádiumban fedeznek fel, és amelyek túlélési esélyei rosszak.A fennmaradó esetek vérrákok voltak. Az összesen 36 felfedezett rákos megbetegedésből 14 korai stádiumban volt, 26 pedig a betegség olyan formája volt, amelyre rutinszerűen nem végeznek szűrést.A fals pozitív tesztek aránya sem volt magas:

az egészséges emberek 99,1 százaléka kapott negatív diagnózist, a pozitív teszteredmények esetében pedig 38 százaléknak volt ténylegesen rákos megbetegedése. A teszt egyelőre még nem áll készen arra, hogy a társadalom széles rétegeiben bevessék, de a rákszűrés jövője lehet.

“A többféle rákos megbetegedést vizsgáló vérvizsgálatok korábban a sci-fi birodalmába tartoztak, de ma már a rákkutatás olyan területét jelentik, amely ígéretesnek bizonyul a betegek számára. Az ehhez hasonló kutatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy előrelépést érjünk el a késői stádiumú rákos megbetegedésekkel szemben, és több betegnek adjunk esélyt a jó kimenetelre” – mondta Naser Turabi, a Cancer Research UK bizonyítékokkal és megvalósítással foglalkozó igazgatója a kutatásról.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

forrás -infostart.hu