Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Új diagnosztikai központ épül a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán

A koronavírus és a válság ellenére a SE új épületének beruházása időben el fog készülni

Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester örömét fejezte ki, hogy az egészségügy négy csúcsintézményének kerülete ad otthont. Erről a politikus a Semmelweis Egyetem (SE) városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika új diagnosztikai központjának sajtónyilvános helyszínbejárása kapcsán beszélt kedden. A politikus szerint, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével érkezett a helyszínre, sok beruházás torpant meg a koronavírus-járvány és a válság miatt, azonban a SE új épületének beruházása időben el fog készülni. Pokorni úgy fogalmazott: az önkormányzat büszke arra, hogy az egészségügyi szakma négy csúcsintézményének (Országos Onkológiai Intézet, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, városmajori szívklinika, valamint a rehabilitációs központ) a kerület ad otthont, hiszen itt található.

Fonti Krisztina XII. kerületi alpolgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hegyvidék polgármestere, Kovács Péter, a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Tömbigazgatóságának vezetője, Merkely Béla rektor és Pavlik Lívia kancellár (b-j) a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika új diagnosztikai központjának helyszínbejárásán 2024. április 30-án (MTI/Kovács Attila)

Merkely Béla, a budapesti orvosegyetem rektora a kivitelezési terveket bemutatva elmondta, az új hétszintes épület a meglévő klinikai részleg oktatási, kutatási és betegellátási funkcióira rendelkezésre álló alapterületet nagyjából ötven százalékkal fogja megnövelni. Az új épületet, amelynek két szintje a föld alá épül, híd köti össze a főépülettel, így az betegellátási szempontból ideálisan tud kapcsolódni az ott folyó diagnosztikai, gyógyító munkához. A felépítendő tömb felső emeletein kapnak helyet az oktatásra, szemináriumok megtartására alkalmas előadók a kornak megfelelő informatikai eszközökkel. A városmajori klinika világviszonylatban az első negyven intézmény között van, a cél a „huszonötbe kerülés”. Évente 16 ezer műtétet végeznek, ambulánsan pedig 300 ezer betegnek segítenek.

A Városmajor utca és az Acsády Ignác utca sarkán elhelyezkedő, valamivel több mint 1400 négyzetméteres telket a Hegyvidéki Önkormányzat térítésmentesen bocsátotta az állam, az pedig a Semmelweis Egyetem tulajdonába. A kivitelezés alatt álló épület nettó 4492 négyzetméteres lesz, 21 férőhelyes mélygarázzsal. A beruházás a tervek szerint jövő nyárra fejeződik be, az építkezés költsége 9,1 milliárd forint, a bekerülő eszközök pedig 4-4,5 milliárd forintba kerülnek.

mti

fotó – MTI/Kovács Attila

További híreink