Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Új fokozatba kapcsol a vizes Eb, a nyílt vízi úszók hozhatják az első magyar érmeket

Szerdán magyar szempontból is megkezdődik a Belgrádban zajló vizes Európa-bajnokság.

A nyílt vízi úszóknál Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Olasz Anna és társaik rögtön az olimpiai számban, 10, illetve 5 kilométeren kezdik meg a versenyeket.

A férfiaknál a táv világbajnoki címvédője és olimpiai ezüstérmese, Rasovszky Kristóf mellett a felnőtt mezőnyben egyéniben az első dobogójára hajtó Betlehem Dávid, valamint Gálicz Péter ugrik majd vízbe. A nőknél ezen a távon az olimpiai induló Fábián Bettina mellett Szimcsák Mira és Olasz Anna lesz érdekelt.

„Természetesen nekem a tíz kilométer a legfontosabb így az olimpia évében, nagyon szeretnék a világbajnokság után itt is a dobogóra állni, ami egy jó eredmény lenne így Párizs előtt” – nyilatkozta a szövetségnek Rasovszky Kristóf, aki az év elején Dohában diadalmaskodott.

Betlehem Dávid elmondta: edzésből érkeztek a viadalra, és bár nyilvánvalóan az olimpia a legfontosabb, jó lesz még a játékok előtt versenyezni egyet.

Különösképpen úgy, hogy a nagy ellenfelek közül a franciák és az olaszok is erős csapattal érkeztek a kontinensviadalra.

Nem akadályozza az Eb az olimpiai felkészülést

Párja, az ugyancsak olimpiai induló Fábián Bettina megjegyezte, nagyjából úgy fogják fel ezt az Európa-bajnokságot, mint egy világkupa-fordulót, ennek megfelelően csak egy rövid könnyítés volt a kontinensviadal előtt.

Gellért Gábor szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta: ideálisak a körülmények, egy kajak-kenu pályán rendezik a versenyeket, így nincs nehéz dolguk a tájékozódásban az úszóknak, a víz pedig rendkívül kellemes. Hozzátette, általában a nagyobb világversenyeket is megelőzi négy-öt héttel egy világkupa-forduló, így az olimpia szempontjából is jó helyen rendezik az Európa-bajnokságot.

A nőknél pályafutása utolsó világversenyére készül Olasz Anna, aki pályafutása során csapatban és egyéniben is szerzett már ezüstérmeket világbajnokságokon és Európa-bajnokságon egyaránt.

Az olimpiai negyedik helyezett szegedi versenyző több mint 15 éve dolgozik együtt Gellért Gáborral, aki szerint tanítványa szeretné egy szép versenyzéssel, boldogan lezárni pályafutását.

A nők olimpia száma 9 órakor, a férfiaké 12 órakor kezdődik, mindkét versenyt élőben közvetíti az M4 Sport.

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

Forrás- mti/hirado

További híreink