Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Új gond bukott ki a lakossági napelemek miatt

Egyre több panel és interverter gyullad ki, ami veszélyt jelenthet az otthonokra.

Az Egyesült Királyságban a napelemek használata jelentősen megnőtt az emelkedő energiaárak miatt. De a telepítések számának növekedése egybeesett a napelemekkel kapcsolatos tűzesetek számának jelentős emelkedésével is – derül ki az Independent által közérdekű adatigénylésekkel megszerzett adatokból, amit a Portfolio szemlézett.

Mint olvasható, tavaly hatszor annyi napelemekkel kapcsolatos tűzeset történt, mint egy évtizeddel ezelőtt, ami aggodalomra ad okot az ilyen berendezések biztonságával kapcsolatban.

Az ilyen tűzesetek aránya tovább emelkedett, idén júliusig 66 tűzesetet jelentettek, ami meghaladja a 2019-es év egészében történt 63 tűzesetet.

A biztonsági szakértők aggodalmukat fejezik ki a szabályozás és a felügyelet hiánya miatt azzal kapcsolatban, hogy ki telepíthet napelemeket. A brit Országos Tűzoltóparancsnokok Tanácsa figyelmeztetést adott ki az épületek biztonságát fenyegető potenciális kockázatok miatt, az Electrical Safety First (ESF) jótékonysági szervezet pedig sürgős vizsgálatot sürgetett a napelemekkel kapcsolatos tűzesetek növekvő száma miatt.

Korábban a napelem-szerelőknek és a napelemkomponenseknek biztonságosnak kellett lenniük a mikrotermelésre vonatkozó tanúsítási rendszer (MCS) által, hogy részt vehessenek a betáplálási tarifa (FiT) kifizetési mechanizmusában. Azonban ez soha nem volt jogilag kötelező az Egyesült Királyságban, és a támogatás megszüntetése csökkentette az akkreditált telepítések iránti kérelmek számát is. A biztonsági szakértők szerint számos létesítményt lehet, hogy nem megfelelően vizsgáltak vagy karbantartottak.

A Portfolio szerint ez tanulságos lehet itthon is, ugyanis 2022. október 13-án jelentette be a kormány, hogy a háztartási méretű napelemes rendszereknél betáplálási stopot hirdetetett, ami csak most ősszel oldanak fel. Így több szigetrendszerű napelemes rendszert is telepítettek, amiknél a leggyakoribbak a tűzesetek a briteknél.

infostart.hu

További híreink