AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 27. Szombat, Virgil

Új módszerrel oldanák meg a munkaerőhiányt Németországban

Németországban tanuló külföldi diákokat csábítgatnak a helyi cégek, elsősorban a számítástechnikai, a műszaki és matematikai szakok hallgatói után érdeklődnek. Egy állami cég közvetít, hogy egymásra találjanak a külföldi diákok és a kis- és közepes vállalkozások Németországban.

Ha a diákok ráállnak az állásajánlatra, akkor letelepedési és munkavállalási engedélyt kaphatnak, öt év múlva pedig állampolgárságot. A cégek pedig fiatal informatikusokat vagy más szakembereket szerezhetnek így, akik nem hazájukban, hanem Németországban kezdik meg szakmai pályafutásukat.

A drezdai és chemnitzi egyetem diákjait a Talent Transfer állami cég hozta össze a helyi vállalkozókkal Lausitzban, az egykori NDK-ban, mely alaposan le van maradva a digitális versenyben.

“Azt hiszem ez jó alkalom az ismerkedésre, a nyelvi határok áttörésére” – mondja egy grúz diáklány angolul a Deutsche Welle közszolgálati portálon.

Devang Misra, egy másik külföldi diák, már állást is talált. Miközben a mesterfokozaton folytatja tanulmányait Drezdában, már dolgozik is. “Nagyon barátságosak a munkatársak, szinte már a barátaim” – nyilatkozta a külföldi diák abban a német tartományban, ahol különösen erős a szélsőjobboldali Afd (Alternative für Deutschland) párt, amely szívesen rájátszik a migránsellenes érzelmekre.

“Ebben a régióban különösen nagy szükségünk van külföldi diákokra” – hangsúlyozza egy helyi vállalkozó, aki rövid angol nyelvű beszédben üdvözölte azt a 35 külföldi diákot, aki ellátogatott Lausitzba.

Leginkább megtartani nehéz a tehetséges fiatalokat

Nemcsak a toborzás a gond a kevésbé fejlett német tartományokban, de a fiatal szakképzett munkaerő megtartása is. Nemcsak a pénz számít, hanem az életkörülmények és a barátságos fogadtatás – mondják a diákok, akik Ázsiából és Afrikából érkeztek, illetve néhányan az egykori Szovjetunió tagállamaiból.

A szakmai program után közös kirándulást szerveztek az erdőben a diákok és a potenciális munkaadók, hogy emberileg is közelebb kerüljenek egymáshoz.

“Azt tapasztaltuk, hogy a fiatal tehetségek számára az a legfontosabb, hogy érdekes munkát kapjanak a cégnél. Olyan munkára vágynak, amellyel az élvonalba kerülhetnek, mert olyan szakmai önéletrajzot tudnak letenni az asztalra, amely érdeklődést vált ki mindenütt a világon. Ezért a cégek egyik legfontosabb feladata az, hogy megtartsák a fiatal külföldi tehetségeket, ha már azok hozzájuk igazoltak Németország egyik kevésbé fejlett tartományában” – nyilatkozta a Deutsche Wellének az állami program szervezője.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu