Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Újabb szankciós tárgyalások, Magyarország védi az állásait

Ismét a szankciók voltak napirenden Brüsszelben, az állandó képviselők tanácsának ülésén. Magyarországot Szijjártó Péter képviselte, aki közösségi oldalán arról beszélt: ismét sikerült megakadályozni a magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket. A külügyminiszter hozzátette: Magyarország keményen tárgyalt és elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem és a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia is – számolt be az M1 Híradó.

Ismételten sikerült megakadályozni Brüsszelben a magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket – számolt be Szijjártó Péter az állandó képviselők tanácsának ülése után, amelyen az úgynevezett nyolcadik szankciós csomagról tárgyaltak.

„Gyakorlatilag hetek óta kőkemény vitákat vívtunk Brüsszelben, közben keményen küzdöttünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon. Kivételeket kapjon az olyan intézkedések alól, amelyek károkat okoztak volna Magyarországnak a magyar embereknek, vagy veszélybe sodorták volna Magyarország energiaellátásának biztonságát” – fogalmazott a külügyminiszter.

A miniszter elmondta, sikerült elérni, hogy az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem, és azt is, hogy a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia, így ezek a tilalmak nem érintik az új paksi atomerőmű építését sem.

Mint ahogyan nem került a szankciós listára egyetlen olyan intézmény sem, amely a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés szempontjából fontos lenne.

„Az ország gázellátása biztosított” – erről már a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszélt az M1-en, aki elmondta, ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy megépült a Török Áramlat vezetékrendszer, sikerült egy hosszú távú megállapodást kötni a Gazprommal és jelentős gáztárolói kapacitása van az országnak. Jelenleg a hazai tározókban már az ország éves fogyasztás 46 százalékának elegendő gáz van, ami 93 télinapra elegendő mennyiség.

„Mi tényként mondhatjuk, hogy nálunk nem lesz probléma a télen, nem lesz gond a lakossági szektorban a fűtéssel és az ipari szektorban sem” – jelentette ki Menczer Tamás.

Európába jelenleg egyetlen csőrendszeren a Török Áramlaton keresztül érkezik már csak nyersanyag.

Az Északi Áramlaton történt robbanás miatt feltehetőleg még a következő télre sem fog helyreállni a szállítás, és a Jamal vezetéken sem érkezik már gáz. A Gazprom a napokban jelentette be, hogy felfüggeszti a gázszállítást Olaszországba az Ausztrián áthaladó vezetéken keresztül. Emiatt Észak-Olaszország teljes ellátása veszélybe került.

„Azt látjuk, hogy nagyon felértékelődik a Török Áramlat” – mondta Tóth Máté energiajogász. Szerinte ez garantálja, hogy Magyarországra rendben megérkezzen – időben és mennyiségben – a földgáz.

A szakértő szerint Európának 155 milliárd köbméter gázt kellene kiváltani, merthogy ennyi érkezett korábban Oroszországból. Ez egyelőre nagyon kérdőjeles. Emiatt már most látszik, hogy a hagyományosan nagy ágazatok közül a nehézipar és a vegyipar is megszűnő félben van.

További híreink