Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Újabb változás jöhet a benzinkutakon

A forgalmazók a felszólításra dinamikus árcsökkentésbe kezdtek.

A kormány ugyanis a szomszéd országok átlagárához köti az üzemanyagárakat, kihagyva a regionális adatokból Lengyelországot, Csehországot és Bulgáriát. Ezt a kereskedők kérték a kabinettől. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: be fogják tartatni azt a megállapodást, hogy a magyar emberek nem fizethetnek többet a benzinért, mint a szomszédos országok átlagára.

Két héttel ezelőtt szólította fel a kormány az üzemanyag-forgalmazókat, hogy az áraikat önként szorítsák le a régiós átlagár szintjére. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt: jobb, ha ezt belátják a forgalmazók, és az árrésüket ehhez igazítják, mintha állami kényszerrel kellene ugyanezt elérni.

Az egy jogos elvárás a magyar emberek részéről és a magyar kormány részéről is az üzemanyag-bizniszben érdekelt szereplőkkel szemben, tehát a nagykereskedőkkel és a kiskereskedőkkel szemben is, hogy a magyar emberek olyan áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, ahogy ebben a régióban más országok polgárai ezt megteszik”– mondta a miniszterelnök.

A forgalmazók a felszólításra dinamikus árcsökkentésbe kezdtek. Hétfőn a Mol kiskereskedelmi árait jelentősen, 10-10 forinttal csökkentette, amire a piac is gyorsan reagált, így a benzinkutak többsége alkalmazkodott a legnagyobb hazai forgalmazó áraihoz.

forrás- mti

További híreink