Üzleti élet felsőfokon
2022. December 05. Hétfő, Vilma

Valamiért az omikron több gyereket “küld” kórházba

A kutatók szerint csak látszatra aggasztó a trend, több forgatókönyv lehetséges

A kutatók szerint csak látszatra aggasztó a trend, több forgatókönyv lehetséges

A kórházi kezelés kockázata becslések szerint omikron esetében valójában harmadával-felével alacsonyabb, mint a delta esetében volt, a kórházba felvettek pedig nincsenek súlyosabb állapotban, mint más variánsok hajtotta hullámoknál – mondja Michael Absoud, a londoni King’s College női és gyermekegészségügyi szakértője.

Az előzetes brit adatok szerint főként az egy év alatti gyerekek körében nőtt meg jelentősen a kórházba kerülők aránya, a gyermekek kevesebb orvosi beavatkozást igényeltek, legyen szó lélegeztetőgépről vagy kiegészítő oxigénről – írja a Nature.

Több forgatókönyv lehetséges

Ez megfelel annak, amit a társadalom felnőtt részében is látunk: az omikronnál kisebb az esélye mind a halálozásnak, mind a súlyos megbetegedésnek, mint amilyen a deltánál volt, főként, ha oltott, fiatal betegről van szó. Azt azonban vizsgálják még a kutatók, miért kerül több gyermek kórházba omikronnal – az USA-ban az összes Covid miatt kezelt öt százaléka gyermek, ami a korábbi hullámokban tapasztalt szám négyszerese is lehet.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a variáns rendkívül fertőző, amihez hozzád a védőoltásból vagy korábbi fertőzésből származó immunitás hiánya. Ettől a gyermekek sérülékenyebbek az omikronnal szemben, mint azok a felnőttek, akik már hónapok óta hozzáférnek a védőoltásokhoz. Az adatok másik lehetséges magyarázata azonban az, hogy az omikron mutációinak sokasága miatt

a betegség más és talán valamivel súlyosabb

a fiatalabb gyermekeknél, mint a felnőtt populációban Andrew Pavia, a Salt Lake City-i Utah Egészségügyi Egyetem gyermek fertőzőbetegségek osztályának vezetője szerint.

Másképp támadja őket a vírus

Pavia ennek az elméletnek a bizonyítékaként idézi azokat a korai jelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy az omikron talán nem olyan könnyen fertőzi meg a tüdősejteket, mint a felső légutak sejtjeit. A gyermekek orrjáratai azonban viszonylag kicsik, és könnyen elzáródhatnak, ezért a gyermekkori felső légúti fertőzések a felnőttekhez képest néha fokozott figyelmet igényelnek. Ez alakíthatta ki az ugató köhögéssel járó, úgynevezett Covid-kruppos eseteket is, melyek bizonyítékot jelentenek arra, hogy az omikron másképp fertőzi a gyerekeket, mint a felnőtteket.

A szövődményeknek van kockázatuk

Még ha a gyermekek általában könnyen ki is gyógyulnak az akut koronavírus-fertőzésből, a szakemberek továbbra is aggódnak amiatt, hogy hosszú Covid alakulhat ki náluk, vagy egy ritka, de súlyos állapot, az úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C). Absoud szerint

még túl korai lenne értékelni az omikron hatását a gyermekek hosszú Covid-tüneteire,

a MIS-C tünetei azonban általában a fertőzés után két-négy héttel alakulnak ki.

“Mostanra már látnunk kellett volna, ha az omikron bármit is jelent a MIS-C esetében, de még nem láttuk” – mondja. Absoud hozzáteszi, hogy ez nem jelenti azt, hogy tiszta a levegő, mert a betegség kialakulása hosszabb időt vehet igénybe.

(Infostart)