Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Vége- megszűnik a kötelező akciózás a boltokban

Az online árfigyelő rendszer továbbra is működni fog a verseny élénkítése érdekében.

A kormány bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, de az online árfigyelő rendszer továbbra is működni fog a verseny élénkítése érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kötelező akciózás rendszere, amelyet 2023. június 1-jén vezettek be, hatékonyan hozzájárult az infláció leszorításához. A tárca emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztusban a kormány másfélszeresére növelte a kötelező akciózás mértékét az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozóan, és jelentősen kibővítette az érintett termékkört.

A kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében emelkedett, és a korábbi 8 árstopos termékfajtára is kiterjesztették a szabályokat, amelyeket heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni.

Az intézkedés következtében alapvető élelmiszerkategóriák termékeit, mint például a baromfihús, tej és tejtermékek, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, friss gyümölcs és zöldség, olcsóbban lehetett megvásárolni. A minisztérium szerint a kötelező akciózás és az online árfigyelő együttesen érdemben járult hozzá az infláció letöréséhez és egy számjegyűre csökkentéséhez, majd a 4 százalék körüli szintre való visszaszorításához.

A kormány döntése értelmében a kötelező akciózás egy évig volt érvényben, és a rendszer elérte célját, így nem lesz újabb hosszabbítás. Az infláció visszaszorítása következtében a reálbérek ismét emelkedni kezdtek, ami a kormány szerint a családok érdekeit szolgálja.

A kiskereskedelmi szereplők közötti verseny fenntartása érdekében a kormány továbbra is működtetni fogja az online árfigyelő rendszert, amely a kötelező akciózás megszüntetése után is támogatni fogja a versenyt.

Forrás- mti

fotó- istock

További híreink