Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Veresi Paradicsom-A világ egyik legédesebb paradicsoma

Veresegyházán találhatóak azok az üvegházak, ahol a világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik. A város szélén található üvegházakban a paradicsom tőkék felfele, mintegy 20 méter magasságba is megnőhetnek. A növény gyökere föld helyett kókuszpárnában van, permetezés helyett pedig rovarokat használnak a kártevők ellen. Egy hagyományos paradicsom Brix-értéke 3-4, szemben az itt termő cukorka paradicsommal, aminek 12, […]

Veresegyházán találhatóak azok az üvegházak, ahol a világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik.

A város szélén található üvegházakban a paradicsom tőkék felfele, mintegy 20 méter magasságba is megnőhetnek. A növény gyökere föld helyett kókuszpárnában van, permetezés helyett pedig rovarokat használnak a kártevők ellen.

Egy hagyományos paradicsom Brix-értéke 3-4, szemben az itt termő cukorka paradicsommal, aminek 12, ezt leggyakrabban snackként vásárolják a fogyasztók. Ezen kívül további 2 fajtát termesztenek, a Piroskát, ami egy közepes méretű koktél paradicsom, illetve a San Marzanot, ami olaszos ételekhez javasolt. Ezeket a paradicsomokat Magyarországon senki más nem termesztheti, az övéké a licenc.

A teljes árukészlet 85 %-át exportálják külföldre, a maradék 15%-át pedig megvásárolhatjuk szupermarketekben, illetve magyarországi éttermek ételeiben kóstolhatjuk meg. A vállalat jelenlegi célkitűzése, a paradicsom webshopban való árusítása, mely jelenleg teszt üzemmódban fut. A webshop a fogyasztók számára olcsóbb alternatíva lenne a paradicsom vásárlásra, hiszen az élelmiszer áruházak sokszor dupla áron értékesítik termékeiket.

Az üvegházban 11 ember dolgozik, hektáronként 6. Feladatuk: leveleznek, kacsolnak, engednek, virágoznak. Egy átlag munkaerő óránként 1150 fürttel végez. A cég helyi munkaerőt alkalmaz, magas teljesítményű, gyors munkájukat rendesen megfizeti. Viszont az üvegházi dolgozókra különleges szabály vonatkozik, vagyis nem termeszthetnek otthon paradicsomot,cserébe viszont annyit vihetnek haza, amennyit csak szeretnének.

Termékeik megvásárolhatók a Veresi Paradicsom webshopján, házhoz szállítással.

Fotók:Polyák Attila-Origo

További híreink