AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Vilmos hercegnek nem tetszik a milliárdosok űrversenye

A brit trónörökös William Shatner űrutazása után figyelmeztetett: inkább a Földet kellene megmenteni.

Vilmos herceg szerint az épp zajló űrverseny eltereli a figyelmet arról, hogy a Földön épp zajló klímaválsággal kellene kezdeni valamit.

Az elmúlt években a milliárdosok Richard Bransontól kezdve Elon Muskon át Jeff Bezosig hatalmas pénzeket öltek az űrutazásba. A héten a 90 éves William Shatner, a Star Trek színésze lett a legidősebb ember, aki – Jeff Bezos Blue Origin űrprogramjának köszönhetően – az űrben járt. A 11 perces utazást élete legnagyobb élményének nevezte.

Vilmos herceg a klímaválságra adott lehetséges megoldásokat díjazó Earthshot Prize átadása előtt adott interjút a BBC-nek. Azt mondta, a világ legnagyszerűbb elméire lesz szükség ahhoz, hogy meggyógyítsuk ezt a bolygót, nem pedig arra, hogy másik helyet keressünk a világűrben, ahol élhetünk. Sürgette azt is, hogy a világ vezetői világosan és őszintén beszéljenek a globális felmelegedés kihívásáról és a lehetséges megoldásokról.

Vilmos herceg az idén elhunyt nagyapja, Fülöp herceg érdemét látja abban, hogy a brit királyi család érdeklődni kezdett a környezetvédelem iránt, majd az apja, Károly herceg hozta be a kérdést a közbeszédbe, mielőtt az még széles körben elterjedt volna. A cambridge-i herceg ugyanakkor hangsúlyozta, ha a legidősebb fiának, György hercegnek harminc év múlva még mindig ugyanezekkel a kérdésekkel kellene foglalkoznia, az „teljes katasztrófa” lenne, mert akkor már rég késő lesz.

A Vilmos herceg kezdeményezésére létrejött Earthshot Prize azokat az ötleteket és projekteket díjazza, amelyek megoldást keresnek a klímaválságra.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu