AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Június 21. Hétfő, Alajos, Leila

Zwack-az egyik leghíresebb magyar védjegy

Az Unicumot szinte minden felnőtt ismeri Magyarországon, de vajon mennyit tudunk a cégről?

A Zwack Unicum nyrt. 1883-ban alapult Zwack József és társa által. Pályafutásukat Zwackék 1840-ben kezdték Pesten a mai Bajcsy-Zsilinszky utca 10 szám alatt, majd 1883-ban védették le és kezdték el gyártani a híres keserű likőrt gömbölyded üvegben rajta fehér alapon piros kereszttel. 1890-re a gyáruk kinőtte magát, emiatt kitelepültek Ferencváros Duna parti részére, ahol ma is megtalálható a gyár. A cég fénykorában 200 féle szeszes italt gyártott, és Közép-Európa egyik legnagyobb szeszfőzdéje volt, valamint a császári udvar hivatalos beszállítója is.  

Zwack József halála után fia, Zwack Lajos vette át a likőrgyárat, ezután családi kézben tartva évről évre adták át a gyárat.

Az Unicum arculatáról ma már elválaszthatatlanná vált a kerek üveg, a kereszt és a „vizes ember plakát „. A második világháború után nagy veszteség érte a vállalatot, gyárukat 3 helyen bombázták le, majd államosították, ám a család rossz receptet átadva, mentette meg az eredeti recptúrát. Ezután külföldre kényszerült menni és Olaszországban elkezdték az eredeti Unicum gyártását. Egy ideig 2 féle Unicum létezett, a magyar gyártmány belföldön, az olasz külföldön volt értékesítve. A rendszerváltás után Zwack Péter visszavásárolta az államosított céget, bevezették a tőzsdére és elkezdődött az eredeti Zwack Unicum hazai gyártása.

A Zwack napjainkra több márkát is létrehozott és gyárt, mint például a Fütyülős, Kalinka, Unicum Riserva, Vilmos , St. Hubertus és még sok más. Zwack Unicum Nyrt. az utolsó információk szerint ma már 256 főt foglalkoztat, 8 vezetője van és a tavalyi árbevétele több mint 13 milliárd forint volt.

Ez a vállalkozás is családi vállalkozásból indult és lett hungarikum napjainkban.

Kép:youtube.com