Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Brutálisan terjed az újfajta koronavírus, de Magyarországon nem tudni a fertőzöttek számát

Augusztus óta hazánkban is jelen van az Eris változat.

A Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa (képünkön) a HírTV-n azt mondta, augusztus óta hazánkban is jelen van az Eris változat, és hihetetlenül gyorsan terjed. A tünetek közé sorolta a torokfájást, a lázat, az orrfolyást, az ízületek fájdalmát, ugyanakkor kiemelte: hiába terjed gyorsan az Eris, nem fog komolyabb tüneteket okozni. Gyorsabban terjed, de nem veszélyesebb, mint a korábbi változatok, ami nagyon jó hír.

A friss szennyvízadatokból arra lehet következtetni, hogy valóban gyorsan terjed a vírus, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 megfigyelt helyszínen ugyanis az „emelkedett”, 5 településen pedig a „mérsékelt” tartományba esik. Emelkedés figyelhető meg a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Sem a fertőzöttek valós, sem pedig a hivatalos számát nem ismerni azonban Magyarországon, június végével ugyanis megszüntette a heti adatszolgáltatást a koronavírus-fertőzöttek számáról a Koronavírus Sajtóközpont, mondván, Magyarországon hetek óta már csak szórványos, egyedi koronavírus-fertőzéseket diagnosztizálnak, vagyis járvány már nincs, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hivatalosan megszüntette a globális vészhelyzetet.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

portfolio.hu

További híreink