Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Figyelmeztetés: a Covid-fertőzés két évig halált okozhat

A fertőzést követő két év elteltével csökken a halálozási kockázat.

Dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa: „Sokan azt gondolják, hogy elkapták a Covidot, túl vannak rajta, és jól vannak. Lehet, hogy elfelejtették a Covidot, de a Covid nem feledkezett meg róluk.”

Szakértők egy csoportja sürgős figyelmeztetést adott ki azok számára, akik az elmúlt két évben lettek Covid-fertőzöttek és kórházba is kerültek. Egy új amerikai kutatás ugyanis azt mutatja, hogy akik megfertőződtek Coviddal és kórházi kezelésre szorultak, azok a fertőzés után két éven belül még viszonylag nagy halálozási kockázatnak vannak kitéve – írja a brit The Sun alapján a Bors.

A Nature Medicine-ben megjelent friss tanulmány az USA hadseregének veteránjai körében végzett adatgyűjtés alapján jutott arra a megállapításra, hogy

a Covid-fertőzés elkapása utáni két éven belül viszonylag nagy az esélye a halálozásra azoknak, akik kórházba is kerültek a vírus miatt.

Ugyanebben a csoportban nagy a kockázata az olyan súlyos egészségügyi problémák kialakulásának is, mint például a tüdőbetegség és a cukorbetegség, illetve az általános fáradtság.

A tanulmány szerint ugyanakkor a fertőzést követő két év elteltével viszont már csökken a halálozási kockázat.

Sokan azt gondolják, hogy elkapták a Covidot, túl vannak rajta, és jól vannak. Lehet, hogy elfelejtették a Covidot, de a Covid nem feledkezett meg róluk. Még mindig pusztítást végez a testükben – fogalmazott a tanulmány szerzője, dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa.

infostart.hu

További híreink