Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Meglesz a böjtje az esztelen átállásnak, figyelmeztet a BMW-vezér

Nem csak az akkumulátoros-elektromos technológiákra kellene hagyatkozni az autóipari átállásban a BMW vezérigazgatója szerint. Beláthatatlan következmények fenyegetik az európai autóipart, ugyanakkor a német autógyár sem marad ki a buliból: az épülő debreceni gyáruk éppen az elektromos meghajtásra épül, ráadásul beköltözik melléjük a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója is.

Helytelen dolog drasztikus módon betiltani a belső égésű motorokat, jelentette ki a BMW vezérigazgatója egy németországi technológiai fórumon. Oliver Zipse szerint ez olyan piaci torzulásokat generál, amelynek összességében ellenőrizhetetlen következményei lehetnek.

Főképp az európai autóipart és a beszállítói hálózatát fenyegeti a veszély

– szögezte le a német autógyár vezetője.

„A politikusoknak ahelyett, hogy csupán az akkumulátoros elektromos autókra hagyatkoznának, olyan megközelítést kellene alkalmazniuk, amely minden technológia számára nyitott. Különben az autóipar a méretét és szerkezetét tekintve is nagyon máshogy fog kinézni, ha csak egy technológiára korlátozza magát” – mondta a hvg.hu szerint.

Miért a BMW?

A legtöbb gyártóval ellentétben a BMW nemcsak az elektromos autókra koncentrál a jövőben, hanem különféle hajtástechnológiákra is:

  • belső égésű motorokra,
  • belső égésű motorokkal és villanymotorokkal rendelkező hibridekre,
  • teljesen elektromos autókra
  • és hidrogénautókra.

Persze ettől még ők sem fogják vissza magukat az elektromos autók piacán: a Debrecenben gőzerővel (és masszív állami hátszéllel) épülő BMW-gyár lesz az első, ami a vállalat elektromos átállásának új modellgenerációját, a Neue Klassét gyártja majd. És ha már akkumulátorok: éppen augusztusban vált hivatalossá, hogy szintén Debrecenben építi fel a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL a legújabb üzemét. Ez egyúttal Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása lesz, 3000 milliárd forint körüli értékben.

Beleszerettünk egy megoldásba

Márciusi nagyinterjúnkban Hanula Barna, a győri Széchenyi István Egyetem docense is azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az elektromos meghajtású járművek önmagában még nem vezetnek kisebb károsanyag-kibocsátáshoz, az egyéb alternatívákkal ugyanakkor alig törődünk:

Alapvetően ott követi el a hibát az emberiség, hogy egy megoldásba szeret bele, nem a problémát elemzi, és úgy keresi, hogy mi legyen a megoldás.”

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

forrás – forbes.hu

További híreink