Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

Két gyógyszert azonnali hatállyal kivontak a hazai forgalmazásból

Egy fájdalomcsillapítót és egy szívproblémák kezelésére használatos gyógyszert tett tiltólistára a (NNGYK).

Minőségi hibás gyártási tételek miatt az NNGYK szeptember 4-én a Dobutamin Admeda 250 mg oldatos infúzió (OGYI-T-9221/02) elnevezésű, szívelégtelenség kezelése során alkalmazott gyógyszer 20217B-HU gyártási számú tételének, forgalomból történő kivonásáról döntött – írja a Napi.hu.

A NNGYK ugyanakkor határozatot hozott a hétfői napon arról is, hogy a fájdalomcsillapító Nidol 100 mg tabletta 30x (OGYI-T-8265/02) elnevezésű gyógyszer 2190123, 2200123 és 2210123 gyártási számú zárolt tételeit a forgalomból kivonja, és szintén elrendelte az egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtését.

A forgalomból történő kivonásnak és a visszagyűjtésnek a költségei a forgalomba hozatali engedély jogosultját terheli.


Milyen alkalmazású gyógyszereket tiltottak be?


A Nidol a fájdalomcsillapító hatású nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek („NSAID”) csoportjába tartozik. Akut fájdalom kezelésére és havi vérzések alkalmával jelentkező fájdalom csillapítására alkalmazzák. A Dobutamin Admeda 250 mg oldatos infúziót szívelégtelenség kezelése során alkalmazzák a szívműködés támogatására szívizominfarktus, nyitott szívműtétek, szívizombántalom, valamint bizonyos sokkállapotok esetén.

infostart.hu

További híreink