Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Megfejtették a Földre több tízmilliárd kilométerről érkező rejtélyes jeleket

,sikerül megoldást találni a problémára, végül összejött a bravúr a NASA szakembereinek.

Immár 47 éve száguld megállíthatatlanul a világűrben a NASA történelmi jelentőségű szondája, a Voyager-1, amely azonban az elmúlt hónapokban nem várt hibába ütközött. Az űrhivatal kutatói végül rájöttek, hogy mi áll a probléma mögött, és végre újból értelmezhető rádiójeleket kapnak az eszköztől.

A Voyager-1 így öt hónap után először küldött vissza bolygónkra használható adatokat a fedélzeti műszaki rendszereinek állapotáról – jelentette be a NASA Jet Propulsion Laboratory. A mérnököknek azonban még ki kell javítaniuk azt a szoftvert is, amely lehetővé teszi, hogy a szonda újra használható tudományos adatokkal is szolgálhasson.

A VOYAGER-1 JELENLEG A FÖLDTŐL NAGYJÁBÓL 24 MILLIÁRD KILOMÉTERRE TALÁLHATÓ, A CSILLAGKÖZI TÉRBŐL ÉRKEZŐ JELEK PEDIG NEM KEVESEBB, MINT 22,5 ÓRA ALATT ÉRNEK VISSZA A FÖLDRE, ÉS UGYANENNYI IDŐBE KERÜL, MIRE A KÜLDETÉSIRÁNYÍTÓK VÁLASZÁT ÉSZLELI A SZONDA.

A mérnökök először 2023. november 14-én vették észre, hogy valami nincs rendben a Voyager 1-gyel, amikor az űreszköz a szokásos tudományos és mérnöki adatsorok helyett hirtelen egy értelmetlen adatfolyamot kezdett el sugározni.

Március elején, három hónapnyi munkát követően a NASA mérnökcsapatai megállapították, hogy a probléma a Voyager-1 fedélzeti számítógépes rendszerének egyikéhez, az úgynevezett „repülési adat alrendszerhez” kapcsolódik, ami elengedhetetlen a jelek értelmezhető továbbításához.

Kiderült, hogy egy chip hibásodott meg, ám azt megkerülve végül sikerült kiküszöbölni a hibát, a Földtől legtávolabb lévő emberi űreszköz így öt hónap múltán végre ismét értelmezhető adatcsomagokat küld. A NASA öröme teljes mértékben érthető, azonban a tudósoknak még bőven lesz munkájuk, hogy a további, még fennálló problémákat is áthidalják.

fotó- Profimedia

forrás- promotions.hu

További híreink